El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) d’Economia Circular. Els objectius principals d’aquest pla són “accelerar la transició cap a un sistema productiu més eficient i sostenible en l’ús de matèries primeres”, “posicionar a Espanya com a referent internacional en la gestió, reciclatge i reutilització de residus” i “incrementar la competitivad i la innovació dels sectors industrials i l’empresa en general”.
Segons les estimacions del Govern, el PERTE d’Economia Circular contempla línies d’ajudes per import de 492 milions d’euros, encara que mobilitzarà recursos superiors als 1.200 milions, entre inversió pública i privada, entre 2022 i 2026.
En concret, el pla es compon de 18 instruments, distribuïts en dues línies d’acció: actuacions en sectors claus -s’identifiquen tres, que plantegen seriosos reptes de sostenibilitat: tèxtil-moda, plàstic i energies renovables-, amb un pressupost de 300 milions d’euros, i actuacions transversals per a impulsar l’economia circular en l’empresa, dotada amb 192 milions.
“Aquest PERTE contribuirà de manera decisiva als esforços del Govern per a enfortir l’autonomia estratègica d’Espanya quant a disponibilitat de matèries primeres i redueix la nostra vulnerabilitat davant les crisis globals”, subratlla la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.
Suport a la transició empresarial
El PERTE aposta per tres objectius considerats “fonamentals” per a l’avanç de l’economia circular en la indústria espanyola:
- El foment de l’ecodisseny dels productes per a fer-los més duradors i reparables des del seu mateix origen, reduint els residus.
- La millora de la gestió de residus mitjançant plantes de tractament que incrementen la reutilització, el reciclatge i la incorporació de matèries primeres recuperades en la producció de nous béns.
- L’impuls de la digitalització vinculada a tots dos objectius, que permetrà millorar la competitivitat i innovació del teixit industrial en qualsevol sector.
A més, es generen sinergies amb uns altres PERTE en àmbits com la construcció; l’agricultura, la ramaderia i la pesca; la gestió hídrica; l’energia i les renovables; el turisme o la recapacitació, la formació professional i l’ocupació verda.
Focus en tres sectors
En els tres sectors identificats com a estratègics en el PERTE, pel seu impacte en la sostenibilitat -tèxtil-moda, plàstic i energies renovables-, “conflueixen un elevat nivell d’implantació al nostre país, grans expectatives de creixement potencial amb la generació d’un elevat volum de residus i la necessitat de donar un major impuls a la circularitat”, subratlla el document.
“D’altra banda, les dificultats en l’accés a la tecnologia necessària, al costat de l’elevat cost que hui dia caracteritza els processos precisos per a la reutilització i el tractament dels seus residus, fa imprescindible el suport públic a projectes que promoguen aquesta transformació, complementant així els esforços empresarials en aquest àmbit”.
Les ajudes sumaran 100 milions per cadascun d’aquests sectors.
Un 10% de les noves ocupacions, a Espanya
El Govern destaca que l’economia circular “serà una de les claus de la reactivació a Espanya, afavorint nous nínxols d’ocupació i aportant resiliència en alleujar la dependència de la nostra economia de l’exterior en un moment d’incerteses en la disponibilitat de matèries primeres i altres inputs”.
Es calcula que l’aplicació dels principis de circularitat a tota l’economia de la Unió Europea podria augmentar el PIB comunitari en un 0,5% addicional d’ací a 2030 i crear uns 700.000 nous llocs de treballs, dels quals almenys un 10% podrien generar-se a Espanya.
Al juny de 2020, el Govern va aprovar l”Estratègia Espanyola d’Economia Circular–Espanya Circular 2030′, un esquema que marca objectius quantitatius per a aconseguir un nou model de producció sostenible ambiental i econòmicament. Els principals, són: