Forética ha organitzat la sisena edició de la trobada ‘Circular Economy Business Fòrum’ en el marc del ‘Grup d’Acció en Economia Circular’ -plataforma empresarial de referència a Espanya en aquesta matèria- que lidera amb 15 grans empreses -Airbus, Grup Antolín, EDP, Endesa, Ecoembes, Holcim, Iberostar, L’Oréal, Mahou San Miguel, Naturgy, Nestlé, Redeia, Repsol, Saica i SAP. En la trobada s’han abordat els principals avanços en aquest àmbit a nivell europeu i les seues implicacions per a les companyies.
Malgrat els importants objectius que s’estan aconseguint en matèria de circularitat, l’economia global és hui dia només un 7,2% circular, com destaca l’informe Circularity Gap Report 2023. És necessària la transformació sistèmica de l’actual model de producció i consum per a reduir la quantitat de recursos extrets i disminuir les deixalles produïdes, que actualment suposen el 50% del volum total de recursos extrets.
Per això, l’economia circular s’ha convertit en una de les prioritats en l’agenda política i empresarial de la Unió Europea. El Pla de Sostenibilitat que acompanya el compromís mediambiental de la Presidència espanyola de la UE, que va començar el passat 1 de juliol, té entre les seues línies principals d’acció promoure l’ús sostenible dels recursos i la reducció dels residus per a afavorir l’economia circular.
Compromís i mesurament
En aquest compromís per impulsar l’acció circular, mesurar la circularitat dels negocis es converteix en un element fonamental per a establir objectius ambiciosos. Per a fer costat a les empreses en aquest àmbit, en el marc del ‘VI Circular Economy Business Fòrum’, Forética ha presentat el document ‘La rendició de comptes de la circularitat: una guia pràctica per al mesurament’. La guia estableix sis passos per al mesurament de la integració de l’economia circular en les companyies: estratègia i planificació, selecció d’indicadors, recopilació de la informació, mesurament, objectius, compromís, actuació i reporte.
Durant el ‘VI Circular Economy Business Fòrum’ s’han abordat les principals tendències en matèria d’economia circular a nivell europeu, amb la intervenció de María Rincón Liévana, team leader d’Economia Circular de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea. A més, representants de les empreses membre del Grup d’Acció han compartit la seua visió i experiència a l’hora d’integrar l’economia circular en la seua estratègia de negoci, així com en el procés de rendició de comptes i mesurament de la circularitat.
El Grup d’Acció en Economia Circular constitueix el punt de trobada empresarial de lideratge, coneixement i diàleg per a posar en valor la importància de desenvolupar models de negoci circulars. En edicions anteriors, el Grup d’Acció va presentar un document de posicionament que inclou una sèrie de recomanacions per a accelerar l’acció empresarial cap a una Espanya més circular en 2030, articulades baix tres eixos que seran clau per al canvi de model que permeta avançar cap a un ecosistema més circular: la millora de la governança, l’acceleració de l’acció i l’impuls d’aliances d’impacte. A més, Forética va publicar en el marc del Grup d’Acció els informes ‘Innovació i finançament: els pilars per a la transformació circular’ i ‘Màxima ambició circular per a la Dècada de l’Acció’.
El Grup d’Acció va treballar també a abordar la transició empresarial cap a la nova economia dels plàstics, amb els següents informes publicats: ‘Ambició empresarial per a avançar cap a la nova economia de plàstics’ i ‘La realitat dels plàstics: mites i veritats’. També va abordar les mètriques i indicadors, després de col·laborar amb el WBCSD en la guia per a CEOs sobre economia circular.