La taxa de circularitat de l’economia mundial acumula importants retrocessos any rere any, al mateix temps que s’incrementa l’extracció global de recursos naturals, segons les dades recollides en l’informe ‘The Circularity Gap Report 2023’, del Circle Economy. Aquest índex, que se situava en el 9,1% en 2018 es va reduir al 8,6% en 2020 i, actualment, se situa en el 7,2%.
Això suposa que “més del 90% dels materials es malgasten, es perden o no estan disponibles per a la seua reutilització durant anys, ja que queden atrapats en existències de llarga duració, com a edificis i maquinària”.
Cada any superem els límits mediambientals segurs del planeta. En l’actualitat, s’han superat cinc dels nou “límits planetaris” que mesuren la salut del medi ambient en la terra, l’aigua i l’aire.
L’estudi conclou que “l’adopció d’una economia circular podria reduir la necessitat global d’extracció de materials en aproximadament un terç. Aquesta reducció es basa en l’eliminació dels combustibles fòssils -especialment el carbó- i de la demanda de minerals de gran volum, com l’arena i la grava”.
L’informe proposa 16 ‘solucions circulars’, “orientades tant al descens de l’extracció de materials verges (usar menys) com a utilitzar millor i durant més temps els materials que tenim, així com canviar els combustibles fòssils per energia renovable i els materials tòxics per altres regeneratius. També impulsen l’ús de materials secundaris (reutilitzar), entre altres”.
L’estudi adverteix que “no existeixen solucions úniques per a la transició circular, i cada país té els seus propis reptes i oportunitats. Tenint això en compte, hem agrupat els països en tres perfils per a determinar millor on tindran més impacte les solucions circulars”.
Pots accedir a ‘The Circularity Gap Report 2023’ complet, ací.