“Espanya està lluny de ser circular”. Aquesta rotunda afirmació és la conclusió principal del tercer informe de la Fundació Cotec sobre ‘Situació i evolució de l’economia circular a Espanya’.
Les dades que mostra aquest treball alerten de l’estancament en els últims cinc anys de la transició a una economia circular, malgrat la posada en marxa de diferents polítiques i estratègies en diferents nivells administratius i empreses, així com el major coneixement del propi concepte d’economia circular entre la ciutadania.
En aquest sentit, assenyala que en 2019 només un 10% dels requeriments totals de material a Espanya van estar coberts per material recuperat. Es tracta d’una xifra pròxima a la mitjana d’ús circular de materials que registra la UE-27 (11,8%), encara que molt per davall respecte a altres territoris com a Països Baixos (30%) o França (20%). Finlàndia és un dels països que menys ús circular de materials registra (6,3%).
La taxa de reciclatge a Espanya és del 35%, lluny de l’objectiu del 50% marcat per la Comissió Europea per a 2020. Aquesta xifra situa al país per davall de la mitjana de la UE-27 (48%) i lluny del nou objectiu per a l’any 2025, en el qual els països de la Unió Europea haurien de reciclar el 55% dels residus municipals generats.
Respecte al tractament de residus, a Espanya el depòsit de residus en abocador en 2019 va ser del 54%, una xifra allunyada de l’objectiu fixat per la UE de no superar el 10% per a l’any 2035. En el conjunt de la UE aquest indicador es va reduir un 50% entre 2000 i 2019, però va augmentar el percentatge de la incineració del 16% al 27%.
“Urgent transformació”
Aquest tercer informe sobre economia circular, incorpora un estudi detallat de les competències i capacitats disponibles a nivell nacional per a impulsar la transició circular, així com de les barreres i els elements facilitadors per a aquesta transició.
La situació actual de l’economia circular a Espanya requereix d’una urgent transformació, com indica l’informe de Cotec, en favor de mesures centrades especialment en la reparabilidad i la durabilitat, encara que també orientades al reciclatge de productes, la prevenció de desaprofitament d’aliments, avanços en l’ecodisseny, l’ecoinnovació i major sensibilització de la ciutadania.
L’informe destaca l’avanç en el desenvolupament de plans, programes i normatives de l’economia circular en tots els nivells administratius públics, però adverteix que encara és prematur determinar el seu impacte perquè es troben en una etapa tempana amb avanços parcials.