<- blogcom
FECHA

14/01/2022

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
“Espanya està lluny de ser circular”, segons el 3r estudi sobre economia circular de Fundació Cotec

“Espanya està lluny de ser circular”. Aquesta rotunda afirmació és la conclusió principal del tercer informe de la Fundació Cotec sobre ‘Situació i evolució de l’economia circular a Espanya’.

Les dades que mostra aquest treball alerten de l’estancament en els últims cinc anys de la transició a una economia circular, malgrat la posada en marxa de diferents polítiques i estratègies en diferents nivells administratius i empreses, així com el major coneixement del propi concepte d’economia circular entre la ciutadania.

En aquest sentit, assenyala que en 2019 només un 10% dels requeriments totals de material a Espanya van estar coberts per material recuperat. Es tracta d’una xifra pròxima a la mitjana d’ús circular de materials que registra la UE-27 (11,8%), encara que molt per davall respecte a altres territoris com a Països Baixos (30%) o França (20%). Finlàndia és un dels països que menys ús circular de materials registra (6,3%).

 

La taxa de reciclatge a Espanya és del 35%, lluny de l’objectiu del 50% marcat per la Comissió Europea per a 2020. Aquesta xifra situa al país per davall de la mitjana de la UE-27 (48%) i lluny del nou objectiu per a l’any 2025, en el qual els països de la Unió Europea haurien de reciclar el 55% dels residus municipals generats.

Respecte al tractament de residus, a Espanya el depòsit de residus en abocador en 2019 va ser del 54%, una xifra allunyada de l’objectiu fixat per la UE de no superar el 10% per a l’any 2035. En el conjunt de la UE aquest indicador es va reduir un 50% entre 2000 i 2019, però va augmentar el percentatge de la incineració del 16% al 27%.

“Urgent transformació”

Aquest tercer informe sobre economia circular, incorpora un estudi detallat de les competències i capacitats disponibles a nivell nacional per a impulsar la transició circular, així com de les barreres i els elements facilitadors per a aquesta transició.

La situació actual de l’economia circular a Espanya requereix d’una urgent transformació, com indica l’informe de Cotec, en favor de mesures centrades especialment en la reparabilidad i la durabilitat, encara que també orientades al reciclatge de productes, la prevenció de desaprofitament d’aliments, avanços en l’ecodisseny, l’ecoinnovació i major sensibilització de la ciutadania.

L’informe destaca l’avanç en el desenvolupament de plans, programes i normatives de l’economia circular en tots els nivells administratius públics, però adverteix que encara és prematur determinar el seu impacte perquè es troben en una etapa tempana amb avanços parcials.

“En tot cas, l’acceleració de la transició d’uns models d’economia lineal a circular, no es podrà aconseguir a Espanya amb el simple foment d’alguns elements facilitadors o la implementació de regulacions parcials en alguns sectors o àrees. És fonamental utilitzar de forma combinada canvis estructurals incrementals amb canvis radicals, que supere la política de sitges compartides i estancs, i opte per una transformació que afecte de manera integrada a tots els sistemes sociotécnicos i ecològics. Però alhora, aquesta transformació ha d’anar de la mà de les accions necessàries per a desenvolupar un futur resilient al clima”, conclou el document.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->