El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha resolt la convocatòria de subvencions corresponent a l’any 2022 per a l’impuls de l’economia circular en l’empresa. En concret, ha aprovat la tercera i última resolució parcial, després de les publicades en la web de la Fundació Biodiversitat el 23 d’octubre i el 28 de desembre de 2023.
De les 351 sol·licituds rebudes, s’han seleccionat 102 projectes, que rebran un total de 165,5 milions, amb ajudes d’entre 150.000 euros i 10 milions per projecte. El cofinançament varia entre el 15% i el 60%, en funció del tipus d’actuació i de la grandària de l’entitat. És per això que cal destacar el compromís amb la circularitat de les entitats beneficiàries, ja que la inversió total associada directament a aquest centenar de projectes és de 415,6 milions.
Els 102 projectes seleccionats estan desenvolupats per 115 entitats beneficiàries (10 d’ells els duen a terme agrupacions que conjuminen a 23 empreses). El 52% de les actuacions seleccionades estan liderades per pimes, encara que aquestes executen projectes amb imports més xicotets, absorbint el 37% de l’ajuda.
En línia amb la dotació econòmica assignada i amb les necessitats existents, la categoria que més projectes agrupa és la millora en la gestió de residus (49 projectes i 80,3 milions d’euros d’ajuda). No obstant això, les actuacions dirigides a la reducció del consum de matèries primeres verges presenten valors molt similars, amb 43 projectes i 80,6 milions d’euros d’ajuda, la qual cosa posa de manifest el paper que va adquirint la prevenció en el sector empresarial.
En aquesta línia també destaca que entre els beneficiaris hi ha 9 projectes de digitalització (4 milions d’euros) i un projecte d’ecodisseny I+D (400.000 euros).
PERTE Economia Circular
Aquesta convocatòria s’emmarca en la línia d’acció 2 del PERTE dirigida a projectes d’impuls a l’economia circular en qualsevol sector. L’objectiu ha sigut donar suport a projectes i actuacions que contribuïsquen de manera substancial a la sostenibilitat i circularitat dels processos industrials i empresarials, amb la finalitat de millorar la competitivitat i innovació del teixit industrial en el marc d’una economia circular.
A aquesta convocatòria se sumaran enguany les convocatòries d’ajudes previstes per als sectors clau del tèxtil, del plàstic i dels béns d’equip per a energies renovables, corresponents amb la línia d’acció 1 del PERTE, tot això dins del Component 12 «Política Industrial d’Espanya 2030», del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
La transició ecològica constitueix un dels quatre pilars fonamentals identificats en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) d’Espanya, juntament amb la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat. Aquest Pla conté 30 components, entre els quals es troba el Component 12 “Política Industrial d’Espanya 2030”, que inclou una sèrie de reformes i inversions en l’àmbit de l’economia circular i els residus, destacant la inversió C12.I3 “Pla de suport a la implementació de l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular i a la normativa de residus”.
Aquesta última es configura com un dels instruments fonamentals per al desplegament de l’economia circular i per a avançar en la consecució dels objectius climàtics de la Unió Europea.