<- blogcom
FECHA

26/06/2024

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
El MITECO destina 97,5 milions per a impulsar l’economia circular en el sector del plàstic

La Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha llançat una nova convocatòria de subvencions per a l’impuls de l’economia circular en el sector del plàstic, en el marc del PERTE d’Economia Circular del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. La seua dotació és de 97,5 milions d’euros i permetrà finançar les millors iniciatives seleccionades, amb imports que van des de 100.000 euros fins a 10 milions per projecte i entitat beneficiària.

Aquesta convocatòria, conforme amb l’Estratègia europea per al plàstic en una economia circular i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, cerca previndre l’ús de materials, reduir la presència d’additius amb substàncies contaminants, evitar l’alliberament no intencionat de microplàstics, fomentar el reciclatge i la valorització material dels residus, i promoure models circulars, baix paràmetres d’ecodisseny i coordinant esforços.

Així mateix, la convocatòria inclou l’adquisició d’eines digitals amb el propòsit, per exemple, d’incorporar marques d’aigua per a cicles tancats de polietilé de tereftalat (PET) de qualitat alimentària, l’ús de visió artificial per a la separació de silicones o el suport a les tecnologies de circuit tancat i control d’estocs per a afavorir la reutilització i logística inversa.

Millora de la competitivitat

En definitiva, la finalitat d’aquestes ajudes és fomentar la sostenibilitat i circularitat dels processos industrials i empresarials del plàstic, millorant la competitivitat i innovació, en el marc d’una economia circular, que supere l’anterior model de producció lineal.

El termini de presentació de candidatures s’estendrà fins al 23 de setembre. Poden optar a aquestes ajudes les actuacions que reduïsquen el consum de matèries primeres verges, reduïsquen la generació de residus i/o milloren la gestió de residus en alguna de les següents categories: recerca i desenvolupament, digitalització per a innovar en matèria de processos i organització, increment del nivell de protecció mediambiental de l’entitat beneficiària receptora de l’ajuda i millora de la gestió de residus procedents de tercers.

Està previst que la convocatòria es resolga en el primer trimestre de 2025. Els projectes seleccionats hauran de concloure, com a màxim, el 30 d’octubre de 2027.

Aposta per l’economia circular

L’Estratègia Espanyola d’Economia Circular (EEEC), Espanya Circular 2030, aprovada al juny de 2020, estableix les bases per a impulsar un nou model de producció i consum en el qual el valor de productes, materials i recursos es mantinguen en l’economia durant el major temps possible, en la qual es reduïsquen al mínim l’extracció de recursos i la generació de residus i s’aprofiten amb el major abast possible els que no es poden evitar.

El Pla Estratègic per a la Recuperació, Transformació i Resiliència en Economia Circular (PERTE EC), aprovat al març de 2022 mitjançant acord del Consell de Ministres, identifica al sector plàstic com a prioritari i estratègic a l’ésser un material àmpliament estés al servei d’un elevat nombre d’aplicacions com ara envasos, aparells elèctrics i electrònics, joguets, transport o productes de la construcció per citar alguns d’ells.

El baix cost de producció d’aquest material i les seues qualitats han incrementat el seu ús, afavorint la substitució d’altres materials com el ciment, metalls, paper, fusta o vidre, gràcies d’una banda a la seua versatilitat i baixa densitat, i per un altre a les seues propietats mecàniques i de resistència a la degradació biològica, química i física.

No obstant això, l’abandó de plàstics en la naturalesa, la baixa taxa de reciclatge o la lixiviació de microplàstics ha comportat un elevat impacte ambiental, especialment en el medi marí. No en va, cada any, entre el 1,5% i 4% de la producció mundial de plàstic acaba en els oceans i la contaminació per plàstics en la mar s’ha multiplicat per deu des de 1980, representant ja més del 80% del fem marí. El cost per al sector pesquer de la UE es calcula en al voltant de l’1% dels ingressos totals i la contaminació per plàstic afecta ja al 86% de les tortugues marines, al 44% de les aus marines i al 43% dels mamífers marins, segons IPBES.

Accelerar la sostenibilitat de la indústria química

El sector dels plàstics a Espanya té una elevada importància, mostra d’això és la xifra de negocis del subsector de fabricació de plàstics en formes primàries que s’alça lleugerament per damunt del 17% del total de la indústria química. En una economia circular, on s’hauria de prioritzar l’ús de matèries primeres secundàries, la penetració d’aquests materials no es consolida a ritme constant i està limitada per un mercat fragmentat, no alié al comportament dels preus de les matèries primeres verges.

A això se sumen els costos de recollida, tractament i gestió dels plàstics, la baixa disponibilitat de polímers plàstics reciclats i la falta de tecnologies disponibles per a la valorització de determinats polímers, additius o productes multicapa. D’altra banda, la grandària reduïda de la majoria de les empreses dificulta la innovació, la capacitat d’adaptar la producció a nous models circulars, així com la professionalització de la gestió.

Per tant, es fa necessari el suport públic per a incentivar la transformació del sector cap a un model sostenible amb especial èmfasi en la reducció de la generació de residus i increment de les taxes de reciclatge.

PUBLICACIÓ ORIGINAL EN LA PÀGINA WEB DEL *MITECO, ACÍ.

Últimas noticias

Ecosistema
BlogCom
Al día

29/07/2024

La circularitat, clau en les estratègies del sector turístic per a ...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

10/07/2024

Les Ajudes a l'Impuls de l'Economia Circular 2024 del Govern estan ...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

30/06/2024

L'ecodisseny, les aliances, la IA i la comunicació responsable, "pa...

VER MÁS->