En l’últim capítol de la primera temporada de podcast de EnCircular, posem l’accent en el disseny i els dissenyadors. Concretament, parlem amb la dissenyadora gràfica i directora creativa Núria Vila, referent del ‘disseny sostenible’ o ‘disseny verd’ a Espanya, que difon i promou tant a través dels seus propis projectes, com en xarrades, jornades, publicacions i cursos.
Vila destaca que “els científics alerten sobre l’emergència climàtica: en menys de 10 anys la situació serà irreversible. El 70% de l’impacte ambiental de qualsevol producte es produeix en la primera fase: la del disseny. En aquest context, els dissenyadors tenim una responsabilitat. Som comunicadors i podem ser agents del canvi”.
Si tenim en compte aquests valors o principis des de l’inici, el procés resulta, després, molt més circular. Núria ens adverteix que no hi ha un pla B, que l’única eixida per per reduir, reutilitzar, reparar i, finalment, reciclar, perquè les conseqüències de l’economia lineal per al nostre planeta són irreversibles d’ací a set anys. És necessari parar i pensar. Veure el projecte des del seu origen a nivell global, com es produirà, com es relacionarà amb l’usuari i quina vida li espera quan ja no siga útil.
Un viatge realitzat quan tenia 25 anys per a rodar un documental per a una ONG a El Salvador va marcar la seua visió del seu treball i el seu objectiu vital i professional: desenvolupar projectes que tinguen un impacte social i mediambiental real i contribuir a un món millor per a tots. Per a Núria, l’economia circular no és una moda. “Cada vegada, el missatge està calant més”, ens compta, i, en aqueixa línia, s’ha de continuar construint.
Nosaltres estem 100% alineats amb ella i, tancar la primera temporada amb la seua frescor i calidesa d’idees, ens anima a continuar treballant i divulgant ‘en circular’.