<- blogcom
FECHA

16/06/2021

TEXTO DE

Olivia Fontanillo. EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
‘On Circular’: Models de negoci per al desenvolupament sostenible

Brendan Edgerton és director Circular Economy del World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), organització global referent en matèria de sostenibilitat. Està dirigida per directors executius de més de 200 empreses líders que treballen juntes per a accelerar la transició cap a un món sostenible. Edgerton codesarrolló i supervisa ‘Factor 10’, grup de treball en economia circular del WBCSD, i va parlar de l’estratègia d’aquesta entitat en la primera edició de ‘Economia EnCircular Open Week’*.

L’ús global de recursos s’ha triplicat des de 1970. Pensàvem que amb la tecnologia consumiríem menys recursos i seríem més eficients, però no ha sigut així. La demanda de material mundial per càpita ha passat de 7,4 tones a 12,12 tones i la productivitat dels materials ha començat a declinar sobre l’any 2000. I continuem augmentant aquests ràtios. Si no es controlen, fins a l’any 2060 es duplicarà l’ús de recursos.

 

Aquesta manera de consumir recursos no sols és insostenible, sinó que estem destrossant el medi ambient i la salut. Per exemple, l’extracció i processament de materials, fuel i alimentació són responsables del 90% de la pèrdua de biodiversitat; del 90% de l’estrés hídric; del 50% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, i del 33% dels impactes de la contaminació en la salut.

El consum no és igual a tot el món. Depén del nivell d’ingressos. La distribució no és igualitària en absolut. Les persones amb alts ingressos consumeixen molt més i augmenten en número un 1,6% cada any. Cada vegada més gent té més diners i vol consumir més.

En aquest context, només el 8,6% de la indústria és circular, cosa que significa que ni tan sols un de cada deu dels recursos que usem retorna al procés productiu i de consum. A més, aquesta xifra està per davall de la de 2019, quan es va arribar al 9%.

Això a pesar que la circularitat no sols suposa per a les empreses ser més sostenibles, sinó que impacta directament en el negoci: accelera el creixement, augmenta la competitivitat i mitiga el risc.

Segons un informe del WBCSD, el 95% de les companyies considera que l’economia circular és més important per al seu negoci hui que fa tres anys; el 93% creu que és clau per a l’èxit del seu negoci en el futur, i un 85% preveu fer més inversions en aquest àmbit.

Entre els agents que contribueixen a l’impuls d’aquestes estratègies, des del punt de vista extern els principals són els clients, els legisladors i l’opinió pública. Des del punt de vista intern, l’alta direcció, el departament de sostenibilitat i el d’estratègia.

El procés d’identificació i implantació dels processos segueix diferents passos, en funció de l’empresa i el seu àmbit d’actuació, amb diferents graus de complexitat: des de la innovació en processos -buscant optimitzar eficiència i resultats-, fins a la innovació en el model de negoci, que és el pas més difícil, perquè requereix de la conscienciació i implicació de tota la cadena de valor, des dels proveïdors als clients, i fer les coses d’una forma nova. Genera valor per a l’empresa i per al medi ambient.

Implicació activa de la societat

En el WBCSD estem convençuts que les empreses més sostenibles tindran més èxit en el futur. És clau el suport del sector públic per a donar suport a aqueixos materials i productes més sostenibles en el mercat. Però la societat ha d’implicar-se de manera activa.

El canvi de model no sols depén del que fem les empreses i els governs, sinó que el ciutadà, la societat civil, juga un paper molt important per a arribar a la circularitat. És clau el comportament del consumidor. Què està comprant? Hi ha algun sistema perquè puguen reciclar, recuperar, restaurar els productes de manera local?

Els governs han de crear aquesta infraestructura perquè les persones tinguen un sistema per a depositar els productes per al seu reciclatge, garantir que existisquen incentius perquè la gent decidisca reparar, en lloc de comprar coses noves, i per a comprar productes més sostenibles i més circulars.

La primera edició de ‘Economia EnCircular Open Week’ es va celebrar del 10 al 13 de novembre de 2020, a València. La trobada, organitzat per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), amb suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), va reunir experts nacionals i internacionals i empreses que estan integrant models de negoci, estratègies i solucions basades en l’economia en circular. Pots accedir a totes les presentacions i entrevistes punxant ací.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->