El 29 de setembre es commemora el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments. Les fruites i hortalisses representen aproximadament el 32% dels aliments que es malgasten anualment a nivell mundial, seguits de la carn i els productes animals que representen el 12,4%, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). A més, la FAO estima que el 31% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle procedeixen del sistema agroalimentari global.
Reduir la pèrdua i el desaprofitament d’aliments és fonamental per a la transició cap a sistemes agroalimentaris més eficients i sostenibles que asseguren la disponibilitat d’aliments i una nutrició saludable de la població, però que també siguen respectuosos amb el medi ambient.
En aquest context, el projecte europeu Life Gleansmart contribuirà a reduir les pèrdues d’aliments de fruites, a través d’una metodologia provada, per a planificar estratègicament nous procediments de collita i recol·lecció. La finalitat és millorar la competitivitat dels agricultors i disminuir les pèrdues d’aliments per a la seua revaloració, introduint eixes fruites no recollides, en una nova cadena de valor circular. D’aquesta manera, també es reduiran els gasos d’efecte d’hivernacle derivats del desaprofitament alimentari.
Sistemes més sostenibles
La incorporació de la innovació al camp pot impulsar nous models de negoci i millorar l’eficiència de la indústria agroalimentària, reduir la pèrdua i el desaprofitament d’aliments i contribuir a accelerar un canvi cap a sistemes agroalimentaris més sostenibles. Per a això és imprescindible la introducció d’estratègies circulars que prioritzen la prevenció de la pèrdua i desaprofitament d’aliments, la recuperació i redistribució d’aliments, així com la revaloració dels subproductes generats en cada etapa de la cadena de valor.
El projecte Life Gleansmart en el qual col·laborarà un consorci interdisciplinari, liderat per AINIA, i en el qual participaran AVA-ASAJA, VisualNacert, Agrosingularity i Odyssey Robotics validarà una metodologia basada en tecnologies d’intel·ligència artificial i robòtica per a la recuperació d’almenys, el 25% de les pèrdues actuals de fruita en l’etapa primària. Aquestes fruites recuperades es transformaran, gràcies a tecnologies de processament d’aliments (homogeneïtzació a alta pressió, extrusió seca i humida, assecat convectivo, molta, etc.) en 6 ingredients alimentaris en pols validats per al seu posterior ús en l’elaboració de productes alimentosos.
Life Gleansmart contribueix a la consecució del nou Pla d’Acció per a l’Economia Circular, l’Estratègia de la Granja a la Mesa i el compromís de la UE per a aconseguir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS 12). En aquest context, s’emmarca la commemoració divendres que ve 29 de setembre, del Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments que suposa una crida a l’acció d’entitats públiques i privades perquè contribuïsquen a reduir les pèrdues i el desaprofitament d’aliments recollits en l’Agenda 2030.
(Informació publicada per AINIA institut tecnològic, el 25 de setembre de 2023).