<- blogcom
FECHA

28/09/2023

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
Any 8 dels ODS: Urgent acció coordinada empresarial i pública per a avançar en les metes

El sector privat és un actor fonamental en la consecució dels ODS i, no obstant això, el progrés actual és millorable: Només el 15% de les metes dels ODS estan encaminades cap al seu assoliment, el 48% mostre un progrés feble i insuficient i el 37% està estancat o, fins i tot, retrocedit, segons l’informe ‘Global Private Sector Stocktake: a través de la mirada del sector privat’ del Pacte Mundial de l’ONU i Accenture.

Per això, es necessita una acció empresarial col·laborativa i creïble recolzada pels responsables de la formulació de polítiques per a aconseguir els ODS en els quals el sector privat pot tindre el major impacte.

Les conclusions d’aquest estudi es basen en una enquesta realitzada a més de 2.800 líders empresarials de tot el món. subratlla la necessitat que tenen les empreses d’accelerar per a aconseguir l’Agenda 2030. Aquest informe detalla l’impacte del sector privat en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fins a la data i presenta un camí a seguir per a la segona meitat d’aquest període (2023-2030).

El sector privat assenyala tres pilars fonamentals per a aconseguir els ODS per a 2030: Expandir els beneficis del mercat per a aconseguir un impacte positiu en la societat; transformar la base del negoci per a aconseguir la sostenibilitat ambiental, i escalar nous incentius i redefinir en termes de risc i retorn de la inversió.

Pèrdua de confiança

Més del 94% dels líders empresarials consideren que els ODS representen una visió global unificadora i el 96% està d’acord que el sector privat juga un paper crucial en el seu assoliment.

No obstant això, en alguns nivells s’observa una pèrdua de confiança en la viabilitat d’aconseguir els ODS per a 2030. En 2022, el 92% dels CEOS consultats afirmen creure que el món aconseguiria els ODS per a 2030. No obstant això, en realitzar la mateixa pregunta a un públic més ampli de líders empresarials de diferents nivells, només la meitat (51%) creuen que s’aconseguiran els ODS per a 2030. Aquest canvi reflecteix la disminució de l’atenció prestada als ODS a mesura que van sorgir altres desafiaments globals, com la inflació i la inestabilitat geopolítica.

“La inversió i innovació del sector privat són essencials per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible«, afirma Sanda Ojiambo, CEO i directora executiva internacional del Pacte Mundial de les Nacions Unides. «Encara que no existeix un enfocament únic per a totes, les empreses han d’intensificar les accions que poden tindre un impacte significatiu en les persones i el planeta, així com en els seus negocis. Això els permetrà comunicar eficaçment el seu acompliment, establir objectius i accions, interactuar amb les parts interessades, incloent-hi inversors, i accedir a noves oportunitats de mercat».

Un 95% dels líders empresarials assumeixen que el seu negoci impacta en els ODS i el 91% té un compromís públic amb un o més dels ODS. El 79% diu que han identificat un cas de negoci per a avançar en almenys un ODS, i el 78% ha modificat un producte o servei per a alinear-lo amb un ODS.

Malgrat defensar les seues pròpies contribucions respecte als ODS, els líders empresarials tenen menys confiança en les contribucions del seu sector. El 81% de les empreses pensen que estan fent prou per a contribuir als ODS i el 62% pensa que el seu sector està fent prou per a contribuir als ODS.

Respecte a l’impacte, aproximadament el 25% dels ingressos del sector privat estan alineats amb la millora de les condicions laborals i l’ocupació decent. No obstant això, les inversions i activitats econòmiques del sector privat continuen sent insuficients respecte al clima (el 25% dels ingressos).

Quant a les barreres per a poder contribuir als ODS, destaquen algunes cícliques, com la inflació i les taxes d’interés, i altres estructurals, com la falta d’incentius o la gestió de les cadenes de subministrament.

Suport de les polítiques i estratègies públiques

Si bé el sector privat està disposat a exercir un paper fonamental en la consecució dels ODS, els líders empresarials tenen algunes demandes clares per als policy makers. En primer lloc, un 76% demanen coherències en la divulgació i presentació d’informes de sostenibilitat, l’ajust del salari mínim nacional a nivells de salari digne (71%), la divulgació obligatòria de les bretxes salarials de gènere (65%), el canvi de subsidis de combustibles fòssils a energies renovables (68%) i l’exigència d’emissions netes zero per a 2050 (62%). Això garantiria que tant l’àmbit internacional com el nacional complisquen un mateix estàndard global.

A més, el 44% dels líders empresarials espera que els governs establisquen polítiques d’incentius que els ajuden a integrar els ODS en les seues estratègies i operacions empresarials, assegurant igualtat de condicions entre les empreses. També, busquen orientació sobre on i com concentrar esforços i criteris de mesurament i mètodes de càlculs clars.

Conjuntament, els líders també enfronten desafiaments estructurals significatius. El 84% d’ells esmenta la falta de recursos mesurament clars com a obstacle per a avançar, mentre que el 82% destaca l’accés limitat i la mala qualitat de les dades com a limitant per a mesurar la contribució als ODS. D’aquesta manera, el 80% afirma que els insuficients incentius polítics per a incorporar els ODS en l’estratègia empresarial estan obstaculitzant el progrés. Així mateix, el 77% es preocupa per l’escassetat d’habilitats o el desajustament en la força laboral relacionats amb els ODS.

Accés a l’informe ‘Global Private Sector Stocktake: a través de la mirada del sector privat’ del Pacte Mundial de l’ONU i Accenture.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->