<- blogcom
FECHA

07/04/2022

TEXTO DE

Olivia Fontanillo. EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
La Comunitat Valenciana, pionera en la regulació i impuls del agrocompostaje

La Conselleria de Transició Ecològica ha aprovat l’ordre sobre agrocompostaje de proximitat en la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una norma pionera a nivell estatal per a la prevenció en la generació de residus agrícoles i ramaders i per a la seua elaboració “s’ha comptat amb la col·laboració dels sectors agroramaders i ecologistes en la seua tramitació”, afirma la Conselleria.

Es tracta d’una norma pionera en l’àmbit estatal, que pretén reforçar, fonamentalment, la prevenció en la generació de residus agrícoles i ramaders. La nova ordre persegueix, així mateix, oferir alternatives viables a les cremes de restes agrícoles per a fomentar la seua reducció.

La disposició estableix una nova xarxa d’establiments de agrocompostaje d’àmbit local, amb diverses grandàries i possibilitats de compostatge de diversos fluxos de recursos agroramaders que actualment es malgasten o cremen, perdent així les seues importants qualitats com a fertilitzants en els propis camps agrícoles, donant la deguda seguretat jurídica a aquestes operacions.

La nova norma afavoreix l’economia circular en reintroduir les restes agroramaderes en les collites en forma de compost. L’objectiu és, amb una mínima supervisió municipal o tècnica, així com una formació bàsica, poder desenvolupar aquest tipus d’establiments per a operacions tan senzilles com la trituració i ‘mulching’, el compostatge de diversos inputs en els propis camps o l’aprofitament de recursos fertilitzants per part de les cooperatives agràries a partir de materials que actualment malgastaven o rebutjaven.

Formació i capacitació

Al desenvolupament de la norma han contribuït les organitzacions agràries així com col·lectius ecologistes. D’altra banda, la Universitat Miguel Hernández d’Elx aportarà la capacitació de formació, difusió i posada en marxa d’aquests nous sistemes, processos i establiments de agrocompostaje, perquè tant el seu funcionament com grandària siguen concordes a les prescripcions de la norma.

De la mateixa manera, a través del conveni que mantenen la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Generalitat, s’oferirà un sistema de cursos de capacitació i formació de llarg a llarg de tota la Comunitat Valenciana, tal com ja es fa per part de totes dues entitats, però encara més reforçat després de la publicació de la indicada ordre normativa.

Últimas noticias

Ecosistema

18/10/2022

Igualdad y economía circular, áreas de los ODS más trabajadas por l...

VER MÁS->
Ecosistema

06/07/2022

L'economia circular, el millor aliat davant els reptes més urgents ...

VER MÁS->
Ecosistema

12/05/2022

Els actius financers orientats a l'economia circular es multiplique...

VER MÁS->