La Fundación Biodiversidad, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha llançat una nova convocatòria de subvencions per a l’impuls de l’economia circular en el sector del tèxtil, de la moda i la confecció, i del calçat, en el marc del del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. La seua dotació és de 97,5 milions d’euros i permetrà finançar les millors iniciatives seleccionades, amb imports que van des dels 100.000 euros fins a 10 milions per projecte i entitat beneficiària.
Aquesta convocatòria cerca alinear-se amb l’Estratègia europea per a la circularitat i sostenibilitat dels productes tèxtils, i amb l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular per a reduir la presència de substàncies perilloses en els teixits, evitar l’alliberament de microplàstics, propiciar la durabilitat dels teixits, o fomentar la reutilització i el reciclatge en cicles tancats, promovent models circulars.
Així mateix, la convocatòria inclou l’adquisició d’eines digitals amb el propòsit de disminuir la generació de residus pre-consum, des del prototipado fins a l’estoc mort, passant per retalls de tall, sobrants de producció i residus post-consum generats, per exemple, en les devolucions de la roba; també el foment de la fabricació personalitzada per encàrrec i, per tant, millorar l’eficiència dels processos industrials i reduir la petjada de carboni, hídrica i de materials d’aquest sector.
En definitiva, la finalitat d’aquestes ajudes és el foment de la sostenibilitat i circularitat dels processos industrials i empresarials per a millorar la competitivitat i la innovació del tèxtil i la moda, en el marc d’una economia circular, que supere l’anterior model de producció lineal.
El termini de presentació de candidatures s’estendrà fins al 10 de juny. Poden optar a aquestes ajudes les actuacions que, en els sectors del tèxtil i la moda i la confecció i del calçat, reduïsquen el consum de matèries primeres verges, disminuïsquen la generació de residus i/o milloren la gestió dels mateixos contribuint de manera substancial a la transició cap a una economia circular en una de les següents categories: recerca i desenvolupament per a l’ecodisseny; digitalització per a innovar en matèria de processos i organització; increment del nivell de protecció mediambiental de l’entitat beneficiària receptora de l’ajuda; i/o millora de la gestió de residus procedents de tercers.
Està previst que la convocatòria es resolga a la fi de 2024. Tots els projectes seleccionats hauran de concloure, com a màxim, el 30 de juny de 2027.
L’Estratègia Espanyola d’Economia Circular (EEEC), Espanya Circular 2030, aprovada al juny de 2020, estableix les bases per a impulsar un nou model de producció i consum en el qual el valor de productes, materials i recursos es mantinguen en l’economia durant el major temps possible, en la qual es reduïsquen al mínim l’extracció de recursos i la generació de residus i s’aprofiten amb el major abast possible els que no es poden evitar.
El Pla Estratègic per a la Recuperació, Transformació i Resiliència en Economia Circular (PERTE EC), aprovat al maig de 2022 mitjançant l’Acord del Consell de Ministres, identifica el sector tèxtil com a prioritari i estratègic per a Espanya d’acord amb el dinamisme del sector tèxtil, de la moda i confecció i calçat en part vinculat a models de producció i consum insostenibles associats a alts impactes ambientals marcats per baixos índexs d’ús, reutilització, reparació i integració de noves tecnologies que permeta el reciclatge d’alta qualitat.
Així doncs, el sector tèxtil i de la moda i el calçat va contribuir amb un 2,7% al Producte Interior Brut espanyol l’any 2022, sent Espanya un dels pocs països de la Unió Europea que disposa d’una indústria de capçalera que inclou la preparació de fibres, filatura, tejeduría, tintura i acabats, estampació i acabat, així com confeccionistas i empreses líders a nivell global.
A la UE, el consum de productes tèxtils, la majoria dels quals són importats, representa ara com ara, de mitjana, l’habitació major impacte negatiu sobre el medi ambient i el canvi climàtic, i el tercer més elevat en l’ús de l’aigua i del sòl des de la perspectiva del cicle de vida a escala global. Cada any es rebutgen al voltant de 5,8 milions de tones de productes tèxtils a la UE, 900.000 tones només a Espanya on cada persona rebutja al voltant de 20 quilos de roba a l’any.