<- blogcom
FECHA

17/05/2024

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
Innovació en la Comunitat Valenciana: El ITE lidera un projecte per a produir energia verda a partir de roba usada i residus tèxtils

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigeix Nuria Montes, finança el desenvolupament d’un nou tractament que permetrà generar energia neta a partir de residus urbans i industrials de tipus tèxtil, en el marc del conveni anual per a fer costat als instituts tecnològics en el desenvolupament de projectes d’I+D.

La iniciativa, denominada TEX2ENERGY i liderada per l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), se centra en optimitzar el procés de transformació termoquímica al qual se sotmet aquestes peces per a obtindre gas de síntesi, un combustible renovable, així com altres productes de valor afegit com el biocarbón o el bioaceite.

Els detalls d’aquest projecte, que rebrà 270.000 euros en ajudes de la Generalitat, s’han exposat en la jornada ‘Revaloració tèxtil: innovació, regulació i oportunitats’, organitzada pel ITE, i en la qual ha participat també el director general d’Innovació, Juan José Cortés.

“Amb TEXT2ENERGY es lidera el camí de la revaloració tèxtil, explorant noves maneres d’aprofitar aquests recursos per a generar energia renovable”, ha assenyalat Cortesa, qui ha subratllat, a més, el seu “gran potencial” per a reduir l’impacte en el medi ambient que produeix la gran quantitat de residus tèxtils.

Només a la Unió Europea, cada resident consumeix de mitjana a l’any al voltant de 26 quilos d’aquests productes i es desprén d’11 quilos en aquest mateix període. Encara que s’exporta part de les peces usades, el 87% s’incinera o acaba en els abocadors, segons indica l’Agència Europea del Medi Ambient.

Per al director general, aquest projecte no sols “fa un pas més en la millora de la sostenibilitat del sector tèxtil”, sinó que ajuda les empreses a avançar en la transició cap a una economia circular i competitiva a través de la tecnologia i la innovació, al mateix temps que facilita el compliment dels objectius ambientals de Brussel·les i les diferents normatives en matèria de generació de residus.

En aquesta mateixa línia, Cortesa ha destacat la contribució dels instituts tecnològics a la resolució dels desafiaments mediambientals a través de la I+D+i i de l’impuls de la cooperació de tots els agents de l’ecosistema, tant públics com privats.

De fet, els convenis de col·laboració que anualment se subscriuen amb aquests centres pretenen, segons ha explicat, potenciar la innovació per a transformar el model productiu, facilitant la incorporació efectiva d’aquests desenvolupaments en el teixit empresarial, especialment en les pimes i micropimes.

El projecte TEX2ENERGY, en aquest cas, ja compta amb el suport de diverses organitzacions i empreses, entre elles, l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), Recuperats Llácer i Regenera, que col·laboren amb el ITE en aquesta iniciativa.

Els treballs, que tractaran de maximitzar la generació de gas renovable a través de la transformació termoquímica dels residus tèxtils, demostraran la viabilitat de produir energia elèctrica amb aquesta tecnologia. Per a això, s’acoblarà una pila de combustible d’òxid sòlid a la planta de tractament, que s’alimentarà al seu torn del gas generat en aquest procés.

A més, l’equip tècnic durà a terme una anàlisi de la sostenibilitat, eficiència i cost energètic de la valorització i es quantificarà, a més, la reducció d’emissions de diòxid de carboni que comporta el nou procediment.

COMUNICAT COMPLET DE LA GVA, ACÍ.

Últimas noticias

Ecosistema
BlogCom
Al día

27/05/2024

Transició sostenible: El Consell Europeu aprova el Reglament sobre ...

VER MÁS->
BlogCom
Al día

30/04/2024

La Fundación Biodiversidad llança una convocatòria de subvencions p...

VER MÁS->
BlogCom
Al día

15/04/2024

EnCircular, col·laboradora de la jornada 'Economia Circular a la Co...

VER MÁS->