<- blogcom
FECHA

17/11/2021

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
Un 43% de les empreses espanyoles impulsa processos d’economia circular, segons el Pacte Mundial

(Publicació de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial).

L’economia circular, l’objectiu de la qual és que el valor dels materials es mantinga en l’economia durant el major temps possible reduint al mínim la generació de residus, és l’alternativa i la solució a gran part dels problemes ocasionats pel model lineal actual, com la degradació del medi ambient. No obstant això, el nostre món és només un 8,6% circular, la qual cosa encara ens deixa un ampli marge de millora. Així ho afirma el paper ‘Models de negoci basats en l’economia circular: com poden les empreses passar de la linealitat a la circularitat’, elaborat pel Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya.

Aquest document té com a objectiu sensibilitzar a la comunitat empresarial sobre la necessitat de transformar el nostre model de producció i consum en un circular, així com visibilitzar les accions que ja s’estan duent a terme en aquesta matèria per part de rellevants entitats espanyoles.

En aquest sentit, el document revela que un 43% de les empreses espanyoles ha impulsat processos d’economia circular (millora en la gestió de les deixalles, reducció, reciclatge i reutilització). Si desgranem aquesta dada per grandària d’empresa, les grans pugen fins al 67%, 30 punts per damunt de les pimes, amb el 37%, i el 20% en el cas dels autònoms.

Finalment, cal destacar que un 86% de les empreses de l’IBEX 35, el principal índex borsari espanyol, ja han posat en marxa mesures o polítiques relacionades amb l’economia circular. Aquestes es troben molt per davant de les empreses públiques espanyoles, que se situen en un 49%.

En paraules de Cristina Sánchez, directora executiva del Pacte Mundial de Nacions Unides, “Moltes empreses ja s’estan movent cap a l’economia circular, buscant reduir costos, innovar sobre noves línies de negoci i fonts d’ingrés i gestionar els riscos associats del model lineal. Això demostra que aquest model no sols reportarà beneficis mediambientals, sinó, també, econòmics. Per això, encoratgem a les empreses a convertir el seu model en un circular, de manera que tots caminem cap a una pròspera recuperació de l’economia amb baixes emissions de carboni i tenint present els límits planetaris”.

Quant als beneficis d’aquest model, aquests cobren especial importància dins del paper, en el qual es ressalta, entre altres arguments, que la transició a un model circular podria desbloquejar un creixement del PIB mundial de fins a 4,5 bilions de dòlars fins a 2030.

Guia per a incloure la circularitat en un negoci

Les empreses són un agent fonamental per a aconseguir un model econòmic circular que oferisca solucions als problemes que el model lineal planteja. Per això, el Pacte Mundial de Nacions Unides, en el seu compromís d’exercir com a guia de la comunitat empresarial cap a models més sostenibles, proposa dins del paper cinc passos que poden emprendre les empreses per a iniciar la transició a un model circular:

  • Comprometre’s amb l’economia circular i integrar-la transversalment en tota la cadena de valor.
  • Establir objectius específics.
  • Contribuir al canvi creant bucles d’ambició.
  • Col·laborar amb els grups d’interés al llarg de la cadena de valor.
  • Desenvolupar un model de negoci circular.

 

Cadascun d’aquests passos està presentat en el document al costat d’exemples d’empreses reals i una sèrie de preguntes que ajudaran les empreses a guiar les seues accions en cadascuna de les fases. Des de la iniciativa de sostenibilitat empresarial de Nacions Unides insisteixen que aquests passos són una guia d’actuació genèrica que cada empresa haurà d’adaptar a les seues pròpies circumstàncies i activitat, perquè no hi ha un únic camí per a passar de l’actual model econòmic lineal al circular.

Un model necessari per a aconseguir els ODS

El Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya afirma en el document que l’economia circular és una part integral de l’Agenda 2030, ja que l’objectiu general d’ambdues és buscar la prosperitat social i econòmica dins de la capacitat natural del nostre planeta. Per a avalar aquesta correlació presenta una anàlisi gràfica de les metes dels ODS que es relacionen amb aquest model, aglutinant un total de 29 de 169. És a dir que un 17%, pràcticament una cinquena part de les metes de l’Agenda 2030, estan relacionades amb el model d’economia circular.

Això remarca, una vegada més, que l’aplicació d’aquest model és imprescindible per a complir amb èxit molts dels ODS, no sols per a complir amb el ODS 12. Segons Sánchez, “la implementació d’aquest model repercutirà positivament en l’assoliment de diverses metes dels 17 ODS i viceversa. Però perquè ho faça tal com planteja l’Agenda 2030, sense deixar a ningú arrere, és necessari que el camí cap a una economia circular aquest recolzat per polítiques i estratègies que permeten una transició justa. Per tant, les mesures per a aconseguir-ho han de donar-se des de tots els agents anomenats per l’Agenda 2030, líders empresarials, governs i societat civil”.

Accés a l’informe complet de Pacte Mundial, punxant ací.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->