EnCircular, plataforma d’economia circular de la Comunitat Valenciana desenvolupada per la ADCV amb suport de l’Agència Valènciana de la Innovació (AVI), ha posat en marxa un estudi que té com a objectiu conéixer quin és el grau de coneixement i d’integració real d’estratègies i accions vinculades a l’economia circular en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana.
La fase d’investigació s’està executant amb la col·laboració de la consultora especialitzada GfK, que durà a terme 450 enquestes a una mostra representativa de companyies pertanyents als principals sectors industrials, comerç, serveis i turisme de la regió.
Els resultats d’aquest primer estudi de EnCircular permetran comptar amb una base d’informació real sobre la qual definir plans i estratègies d’innovació per a avançar en models més sostenibles. Per a aconseguir-ho, els resultats estaran a la disposició de tots els agents implicats en aquesta evolució, des de les Administracions Públiques, a entitats acadèmiques i d’investigació, organitzacions i associacions empresarials i del Tercer Sector, companyies i ciutadania.
En línia amb aquest enfocament, l’enquesta empresarial recull una visió global de l’economia circular, des de la definició d’estratègies corporatives a la de productes i serveis; la cadena de subministrament de matèries primeres, aigua i energia; la producció; la distribució; reciclatge, reparació, reutilització i recuperació; la implicació de les persones consumidores; el paper del disseny en la innovació, o el grau de coneixement i utilització de sistemes públics de suport a l’economia circular.
Compromís amb el desenvolupament sostenible
EnCircular aborda amb aquest projecte un dels seus objectius fundacionals estratègics: generar coneixement propi vinculat a l’economia circular per a reforçar el sistema innovador de la Comunitat Valenciana. Per a aquest estudi s’ha comptat amb la col·laboració dels experts en sostenibilitat Elena Galante i Arturo Jiménez.
“La ADCV està compromesa amb l’evolució cap a la circularitat perquè el disseny és el principal impulsor per a integrar-la en les nostres formes de vida i en les estratègies i activitat de les nostres empreses. Està demostrat que els projectes en els quals s’aplica un disseny circular són més innovadors, més eficients, minimitzen els seus impactes negatius i reforcen els positius, aspectes que es tradueixen en competitivitat, sostenibilitat i qualitat de vida per a totes les persones. Per això, les estratègies d’economia circular, públiques i privades, haurien de comptar amb el disseny des dels primers plantejaments, per a assegurar, així, un desenvolupament reeixit”, subratlla María Navarro, gerent de l’associació i responsable de EnCircular.
Incorporació de noves funcionalitats
La plataforma EnCircular va nàixer, al novembre de 2020, com a espai de trobada entre tots els agents compromesos en l’evolució cap a models socials i econòmics més sostenibles. Proporciona accés a informació i coneixement sobre tendències, normatives, projectes, programes i experiències d’èxit en economia circular; recursos i eines per a facilitar la seua aplicació pràctica; permet localitzar i contactar amb els agents (públics i privats) que treballen en les seues diferents àrees, a través d’un mapa digital interactiu, i dóna visibilitat a organitzacions, empreses i institucions que estan desenvolupant projectes concrets innovadors entorn de l’economia circular.
Aquest enfocament inclusiu i basat en la col·laboració ha propiciat que, en solo uns mesos, siga un referent en l’àmbit d’economia circular, a nivell nacional i internacional. A Espanya, organitzacions professionals i empresarials d’altres regions estan treballant per a replicar el model, adaptant-lo als seus contextos.
Quant a la projecció exterior, EnCircular és un dels projectes que ha portat a la ADCV a ser la representant a València del Circular Economy Club, xarxa internacional sense ànim de lucre integrada per més de 6.000 membres de 140 països, així com a ser nomenada partner oficial de la New European Bauhaus.
EnCircular incorporarà en breu noves funcionalitats. Entre els seus serveis ja actius, té habilitat un formulari obert a totes aquelles organitzacions que vulguen compartir les seues iniciatives, bones pràctiques i projectes disruptius, perquè altres agents puguen prendre’ls com a referència o inspiració en les seues respectives entitats o entorns d’investigació. (Es pot accedir a ell, clickando ací).