<- blogcom
FECHA

12/10/2021

TEXTO DE

Olivia Fontanillo. EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
Inversió i finançament: L’economia circular redueix el risc de les operacions i impulsa la seua rendibilitat

L’economia circular és cada vegada més reconeguda pel sector financer com una oportunitat de creació de valor que compleix amb els objectius relacionats amb el clima i altres desafiaments globals. En concret, i a més de contribuir a complir amb les polítiques de sostenibilitat, les estratègies d’economia circular poden reduir el risc de les inversions i impulsar una major rendibilitat per als inversors i les institucions financeres, segons el llibre blanc publicat per la Fundació Ellen MacArthur en col·laboració amb la Universitat Bocconi i Intesa Sanpaolo.

En concret, l’anàlisi de la Universitat Bocconi, realitzat amb 222 empreses europees que cotitzen en borsa, corresponents a 14 sectors de l’economia, mostra que “com més gran és la circularitat d’una empresa, menor és el seu risc d’impagament del deute i major és la rendibilitat ajustada al risc de les seues accions”.

La constatació d’aquests impactes, en funció d’anàlisis objectives, està propiciant que l’economia circular es convertisca en un dels criteris estratègics en prendre decisions de finançament i inversió, tant per part de grups bancaris, com d’inversors institucionals -fons d’inversió i plans de pensions-, asseguradores, entitats de capital de risc o business angels.

El document ‘L’economia circular com a estratègia de reducció del risc i impulsora d’una major rendibilitat ajustada al risc’ revela com les estratègies d’economia circular contribueixen a “desvincular el creixement econòmic del consum de recursos, diversificar els models de negoci i permetre a les empreses anticipar-se millor a una normativa més estricta i als canvis en les preferències dels clients”.

A més, la integració dels principis de l’economia circular també redueix l’exposició a les interrupcions de la cadena de subministrament i la volatilitat dels preus dels recursos.

 

 

Aquests resultats s’han traduït en un creixent flux de capital cap a empreses i projectes centrats en l’economia circular. Mostra d’això és que el nombre de fons d’inversió que tenen en compte aquestes estratègies s’ha multiplicat exponencialment, passant de dues a tretze en tres anys -inclosos fons d’institucions líders, com BlackRock, BNP Paribas, Credit Suisse i Goldman Sachs-. Encara més significatiu és que us actius sota gestió superen ja els 8.000 milions de dòlars, 26 vegades més que al desembre de 2019.

També s’ha produït un gran salt en el mercat de deute, amb l’emissió de més de 35 bons corporatius i bons sobirans per a finançar activitats o companyies que treballen en l’economia circular des de 2019.

Prioritat estratègica

En aquest context, el llibre blanc recomana a entitats financeres i d’inversió avançar en quatre línies:

1. Establir l’economia circular com una prioritat estratègica.

2. Innovar en els productes financers i adoptar les polítiques de crèdit i estratègies de préstec proactives, aplicant criteris d’economia circular.

3. Secundar activament el desenvolupament del mercat de l’economia circular, amb fluxos de finançament i inversió.

4. Explorar la integració de l’economia circular en els models de risc.

Pots accedir a l’informe complet, punxant ací.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->