Ricardo Báguena, director tècnic de Passive Shower
És possible emprendre ajudant al planeta? La resposta és afirmativa al 100%, com demostra el cas de Passive Shower, un projecte que naix en la Comunitat Valenciana de l’esforç i disseny de tres professors d’eficiència energètica, que han volgut resoldre el repte de recuperar l’energia que es perd amb l’ús d’aigua calenta en els nostres habitatges.
Ricardo Báguena, director tècnic de Passive Shower, ens compta en aquesta entrevista per a EnCircular, conduïda per María Navarro, gerent de la ADCV, que “no hi havia cap producte en el mercat que recuperara l’energia de l’aigua calenta que normalment es va pel desguàs”, malgrat que, segons les estadístiques, suposa el segon major consum energètic en les llars. Una situació que va motivar als seus creadors a dissenyar un producte que hui ja és una realitat.
Passive Shower és un plat de dutxa patentat per a tota Europa, que té cabuda en totes les cases i que recupera un 40% de l’energia que s’utilitza per a calfar l’aigua d’una llar. El seu funcionament és molt senzill. A través d’un recuperador d’energia, situat en el desguàs de la dutxa, se li ‘roba’ fins a 10 graus de temperatura a l’aigua que estem usant. Aquests graus se sumen a la temperatura de 14 graus amb les quals l’aigua entra en les nostres llars, deixant en 24 graus la temperatura de l’aigua i estalviant, per consegüent, en el consum d’energia i en la factura de la llum.
Els avantatges del sistema segons Ricardo Báguena, són, bàsicament, “l’estalvi d’energia, fins a un 40%, l’estalvi de diners -uns 150 euros a l’any de mitjana- i la reducció d’emissions de CO₂ a l’atmosfera”.
Passive Shower és un projecte H2020 de la Unió Europea, secundat per l’IVACE, i, sens dubte, un exemple d’emprenedoria en economia en circular, donant resposta a les necessitats que les cases consumisquen menys i recuperen energia.
Vos esperem en els pròxims episodis!!