<- Iniciativas
COMPARTIR
CONTACTO

materiabotanica.a@gmail.com

Valencia

<- Iniciativas
Materia Botánica – Residus vegetals d’agricultors locals per a tintar llana de ramaderies extensives

Materia Botánica és un projecte d’investigació i producció tèxtil que explora residus vegetals d’agricultors locals i els utilitza per a tintar peces de llana provinent de ramaderies extensives i transhumantes nacionals. Crear productes biodegradables i basats en l’economia circular és reduir l’ús de substàncies sintètiques i tòxiques que contenen els tints sintètics

Objectiu: El nostre objectiu és trobar residus vegetals aptes per a tenyir, amb la idea de reduir l’ús de tints sintètics i substàncies tòxiques a la roba i la indústria tèxtil. Volem produir peces i objectes tèxtils que estiguen assentats sobre les bases de l’economia circular, siguen duradors, reciclables i biodegradables sense tindre un impacte negatiu sobre el mitjà, basant-nos en la filosofia ‘Cradle to cradle’.

Terminis: Des de juny de 2022.

Impactes obtinguts: Una xarxa d’agricultors col·laboradors proveïdors de residu vegetal. Un estudi de residus *tintóreos aptes per al seu ús en tèxtil. L’impacte esperat: Un nou ingrés per als agricultors amb la reutilització d’un recurs infravalorat normalment; La creació d’una marca tèxtil basada en la producció circular i ètica.

◇ Partners: Magrada, Eromay, Frutas Montosa i Almendrehesa.

◇ Financiació UE: EAUTOP 2022; Cre@ctive 2022 ENI CBC MED. (Financiat per NextGeneration EU)

 

 

Materia Botánica és un projecte d’investigació tèxtil en el qual s’entrecreuen les plantes, l’agricultura, l’artesania i l’herència cultural del nostre territori.

Aquesta proposta creada per la dissenyadora i investigadora tèxtil Almudena Cerezo, naix arran de reflexionar sobre els problemes que causa el sistema actual de la indústria de la moda i proposa la ciclicitat creativa de la naturalesa com a guia cap a dissenyar un nou model productiu i redefinir el concepte de residu. Amb l’objectiu d’aconseguir peces lliures de substàncies tòxiques, biodegradables i que no generen un impacte negatiu en l’ecosistema es proposa la recuperació de residus vegetals de l’agricultura, dels quals s’extrauen pigments naturals per a donar color a la roba.

Com a resultat d’aquest estudi experimental s’aconsegueix una gamma de colors obtinguts d’ossos d’alvocat, corfes de ceba, corfa de magrana i altres fruits… que tinyen peces i objectes tèxtils teixits artesanalment en llana merino. Bàsics atemporals i de gènere neutre que se centren en qualitat i durabilitat, amb l’objectiu de fer una d’eixes peces que s’hereta d’una generació a una altra.

Aquest projecte, íntegrament desenvolupat a Espanya, és el resultat d’un procés col·laboratiu entre agricultors, ramaders i tallers artesans. Entre plantes penjades i immenses olles a foc lent és on es desenvolupa el alquímic procés de tenyit. Màgic per la impredictibilitat del resultat, encara que aquests colors a vegades poden semblar menys sòlids o uniformes respecte als tints petroquímics, l’efecte d’aigües mostra que el color està viu i la irregularitat del pigment fa irrepetible cada peça.

L’ús de les plantes com a tint en aquest projecte va més enllà d’allunyar els nostres cossos de la roba amb substàncies nocives, cerca recuperar un ofici tradicional, posant en valor l’artesania. A través del treball manual recuperem l’enteniment de la matèria, eixim dels processos ràpids, estandarditzats i industrials i reconnectem de manera simbòlica i ritual amb la naturalesa i la materialitat.

 

 

La llana que tix aquest projecte és de les deveses d’Extremadura, un sistema holístic que integra ramaderia en llibertat amb l’ecosistema natural salvatge. En l’actualitat, la llana en la península es considera un residu fins i tot arribant a ser cremada. La xicoteta ramaderia ecològica amb la qual col·labora Matèria Botànica és un exemple de sostenibilitat, que promou la criança de races autòctones, el pasturatge i el benestar animal.

Ser conscients dels defectes de la indústria de la moda ens dona les claus per a desafiar aquest sistema i trobar nous camins cap a mètodes regeneratius. Amb aquest projecte es traça un nou model productiu basat en l’economia circular, que llança un missatge d’utopia assolible.

Últimas iniciativas