<- blogcom
FECHA

17/10/2023

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
“La falta d’informació i finançament obstaculitza la transformació verda de les pimes espanyoles”

L’Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut de la Fundació 1r de Maig (F1M-*ISTAS) de CCOO i Ecoembes, l’organització sense ànim de lucre que cuida del medi ambient a través del reciclatge i l’ecodisseny dels envasos domèstics lleugers a Espanya, han presentat hui l’estudi Economia circular: barreres i dinamitzadors per a la seua implementació efectiva en la pime. El document analitza les principals dificultats de les petites i mitjanes empreses en el seu camí cap a la circularitat i els factors que impulsen aquesta transformació ineludible cap a un model productiu sostenible.

L’estudi és una completa radiografia de la indústria davant el repte del canvi, i conclou que les pimes que abans i millor es posicionen en el model d’economia circular tindran avantatges competitius, però per si mateixes tenen escassa capacitat d’adaptació. El document proposa fomentar la cooperació interempresarial i impulsar entorns que afavorisquen la interacció entre pimes, disminuint així els obstacles a la innovació i a la inversió.

La Secretaria d’Estat d’Ocupació i Economia Social, la Confederació Espanyola de la Petita i mitjana empresa (CEPYME), l’Organització Internacional del Treball (OIT) i la Fundació Biodiversitat han sigut informants claus en l’elaboració de l’estudi. A més, algunes d’estar organitzacions han participat en la presentació d’aquest compartint les seues reflexions sobre la situació de la pime davant el repte de l’economia circular.

Què està frenant a les pimes?

Entre les principals barreres per a la transició de la pime a l’economia circular, l’estudi destaca la falta d’informació sobre l’economia circular i el seu impacte en el medi ambient, així com els obstacles econòmics, basats en l’escassetat de recursos financers, la dificultat per a accedir a ajudes públiques o la percepció de les qüestions ambientals com una cosa costosa amb escassos beneficis. Altres barreres estan relacionades amb la pròpia estructura de les pimes, que manca de recursos necessaris com a personal, formació o innovació.

En la presentació s’ha destacat que la societat necessita la implicació de les pimes per la seua rellevància en el teixit econòmic. A Espanya, més del 95% de les empreses són petites i mitjanes i generen el 90% de l’ocupació. El repte immediat per a les pimes és superar les dificultats i afrontar els canvis que demanda la societat.

Per això, l’estudi identifica els principals dinamitzadors per a la transició a l’economia circular en la pime, centrats en un impuls de la normativa ambiental i polítiques públiques que promouen la sostenibilitat, l’accés a finançament públic com els fons Next Generation de la Unió Europea, o la pressió de mercats, consumidors, empreses, clients i cadenes de subministrament que espenten a adoptar la circularitat.

 

 

Oportunitats per a l’ocupació

Així mateix, s’ha subratllat l’oportunitat per a l’ocupació que suposa la implementació de l’economia circular en la pime. Aquest canvi de model pot traduir-se en la creació de nous llocs de treball i en la transformació d’alguns perfils per a adoptar un nou mode de producció. En tot aquest procés, la formació tindrà un paper essencial per a dotar de noves competències als treballadors, els qui poden col·laborar de manera molt activa en la transició cap a la circularitat.

La cooperació: imprescindible per a avançar

Begoña de Benito, directora de Relacions Externes i ESG d’Ecoembes, explica que “la transició cap a l’economia circular ha de ser ecològica, per descomptat, però també justa. No podem deixar a ningú arrere, especialment a les petites i mitjanes empreses que, per la seua naturalesa, necessiten d’un suport major”. “Aquest estudi pretén ajudar-los a identificar les accions per a iniciar el canvi, molt recolzades en la col·laboració. Perquè sense cooperació no és possible avançar”, ha conclòs Virginia Moreno Medina, Relacions Institucionals d’Ecoembes, incidint a més en la importància de la participació en l’estudi d’institucions clau.

Per part seua, Vicente López, director de la Fundació 1º de Maig i de ISTAS-F1M, ha recalcat que “el suport a la petita i mitjana empresa serà imprescindible si volem que el procés de transició ecològica i, en concret, el canvi d’un model de producció lineal a un model circular, tinga èxit. Ara bé, aquesta dinamització no pot ser “individualizante” sinó que ha de construir-se en entorns que enfortisquen la interrelació i cooperació entres les pimes, disminuint els obstacles a la innovació i la inversió productives”.

Comunicat publicat per Ecoembes el 17.10. Accés a aquesta publicació i a l’estudi complet ‘Economia circular: barreres i dinamitzadors per a la seua implementació efectiva en la pime’, ací.

Últimas noticias

Ecosistema
BlogCom
Al día

29/07/2024

La circularitat, clau en les estratègies del sector turístic per a ...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

10/07/2024

Les Ajudes a l'Impuls de l'Economia Circular 2024 del Govern estan ...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

30/06/2024

L'ecodisseny, les aliances, la IA i la comunicació responsable, "pa...

VER MÁS->