Des de l’any 2000, l’extracció de recursos naturals s’ha accelerat exponencialment, amb un increment mitjà del 3,2% anual -un ritme que suposa que, en 2050, necessitarem quasi 3 planetes per a mantindre el nivell atual de producció i consum- i el 45% de les emissions globals és el resultat directe de la forma en què fabriquem i utilitzem productes i aliments. En aquest context, el Grup d’Acció en Economia Circular de Forética insta les empreses a unir-se “al camí cap a la màxima ambició circular”, com a única via per a donar resposta als desafiaments globlales més urgents i avançar cap a la consecució dels objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. Sense aquest compromís, el canvi de model serà inviable.
En l’informe ‘Máxima ambición circular para la Década de la Acción’, Forética analitza les accions que han de dur a terme les empreses per a fer possible aquesta transició cap a un model econòmic en circular, “des d’una visió sistèmica”, tenint en compte els límits planetaris i alineada amb les necessitats de la societat. En aquesta línia, destaca que les dades actuals demostren que “la velocitat de transició de model no avança al ritme necessari”.
En aquest sentit, cita informes com ‘The Circularity Gap Report 2021’ o ‘The Global Risk Report 2021’ (del World Economic Forum), que alerten sobre la crisi dels recursos naturals i l’impacte que el calfament global provocat per l’actual sistema lineal tindrà en els pròxims anys, entre altres punts.
Per tot això, el Grup d’Acció insta les empreses a assumir la seua responsabilitat, amb tres tipus d’estratègies clau: definir el seu paper en la transició cap a models econòmics circulars; vincular els objectius climàtics i els de l’economia circular, i definir indicadors i comunicar-los, de manera que permeten visibilitzar els avanços i inspirar a altres organitzacions i grups d’interés perquè se sumen a aquest canvi de model.
El document destaca les oportunitats de creació de valor empresarial que es generen amb la transició cap a un model econòmic circular, entre elles: l’acceleració de la capacitat d’innovació mitjançant l’obertura a nous mercats i models circulars; l’accés a noves alternatives d’inversió i finançament; la millora de la competitivitat mitjançant l’estalvi de costos, i la creació d’ocupació i possibilitats d’atracció i retenció del talent.
Evolució cap a una visió regenerativa
Elena Ruiz, responsable del Grup d’Acció en Economia Circular, destaca que, és fonamental que, a més, les empreses siguen capaces de “involucrar a tots els seus grups d’interés, començant per tots els empleats i cadena de valor. Cal avançar cap al concepte de visió regenerativa, transitant d’una mentalitat basada a no impactar negativament a una altra que busca sanar i prosperar a través de les persones, els sistemes ambientals i econòmics”.
En el seu informe ‘Vision 2050: Time to Transform. How Business can lead de transformations the world needs’, el World Business Council form Sustainable Development (WBCSD), afirma que “només amb aqueixa mentalitat regenerativa, s’aconseguirà que 9.000 milions de persones puguen viure bé dins dels límits del planeta, assegurant la seua salut i benestar en 2050”.
Per a aconseguir-ho, planteja la necessitat de transformació en nou sistemes: energia; transport i mobilitat; espais habitables; productes i materials; serveis i productes financers; connectivitat; salut i benestar; aigua i sanejament, i alimentació.
Recuperació econòmica i resiliència
El director general de Forética, Germán Granda, afirma que “el model econòmic circular, que demanda un canvi sistèmic, no sols és rendible -i molt necessari- per al planeta, sinó també per a l’economia i les persones. De fet, és la transformació que necessitem per a assegurar la recuperació econòmica i la capacitat de resiliència post COVID-19. A més, és l’únic model econòmic que pot donar resposta als desafiaments globals més urgents, com la crisi climàtica, la pressió sobre els recursos naturals i la biodiversitat o la contaminació, però també la protecció dels drets humans (en l’accés als recursos naturals, a l’aigua potable i a la salut)”.
Accés a l’informe complet ‘Máxima ambición circular para la Década de la Acción’, del Grup d’Acció en Economia Circular de Forética.