<- blogcom
FECHA

04/06/2021

TEXTO DE

Text: Ángel Ramírez. Guió entrevista: Olivia Fontanillo.

COMPARTIR
<- blogcom
‘Episodi 7’. Alicia Pérez (Aidimme): “Simbiosi industrial per a construir sistemes sostenibles i competitius”

Imagina una empresa del sector industrial valencià. Concretament, de recobriment metàl·lic, una indústria amb alt impacte mediambiental. Continua imaginant que els residus que genera en forma de llots són reutilitzats per a fabricar productes químics i tornar a estar en circulació, evitant el seu impacte en el nostre entorn i generant major riquesa. Perquè, deixa d’imaginar, perquè el que t’acabe de relatar, està ocorrent. És un dels casos pràctics que podràs escoltar en aquest vídeo-podcast, en la veu d’Alicia Pérez, cap de secció de Gestió de Processos i Sostenibilitat de Aidimme (Institut Tecnològic Metalmecánico, Moble, Fusta, Embalatge i Afins de la Comunitat Valenciana).

Aquest exemple defineix, clarament, la labor de l’Observatori de Simbiosi Industrial, un ens que treballa per a promoure, identificar, monitorar i orientar les polítiques industrials de la nostra regió, amb una filosofia en circular. Una missió que exerceix amb accions com la realització de diagnòstics, creació d’estratègies col·lectives i seguiment d’aqueixos projectes. Aquesta iniciativa està liderat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i desenvolupat en col·laboració amb Aidimme.

 

 

Els programes de simbiosi industrial s’inclouen entre les pràctiques que contempla l’economia circular. Mitjançant aquesta mena d’estratègies, es fomenta l’ús de subproductes industrials en processos productius o econòmics diferents de l’inicial. D’aquesta manera, els outputs que genera una indústria (energia, aigua, materials, etc.) poden ser utilitzats com a recursos en altres processos productius.

L’essència de l’Observatori és la interacció entre empreses, en un escenari comú i compartint interessos, individuals i col·lectius. D’aquesta manera, es dóna la simbiosi industrial, necessària quan parlem d’assentar els valors de l’economia circular.

A més, l’institut tecnològic Aidimme és un dels socis del consorci que ha desenvolupat el projecte europeu TRIS de Simbiosi Industrial (Transition Regions Towards Industrial Symbiosis), que va donar lloc al Pla de Pla d’Acció de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana, i ha promogut iniciatives com el desenvolupament de la plataforma digital INSYLAY, ja finalitzada, i el portal de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana SYMBINET-ECO.

En aquest podcast, es parla des del realisme, amb els peus en el sòl. De fet, es parteix de la base que, a curt termini, és complicat implementar aquests valors circulars en tot el sector industrial, perquè, encara que molts els tenen ja assumits, existeixen dubtes sobre com portar-los a la pràctica. L’Observatori ajuda en aquest procés i aspira a tancar el cercle, perquè la indústria continue sent competitiva i respectuosa amb l’entorn en el qual desenvolupa la seua activitat.

Últimas noticias

Ecosistema
BlogCom
Al día

27/05/2024

Transició sostenible: El Consell Europeu aprova el Reglament sobre ...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

17/05/2024

Innovació en la Comunitat Valenciana: El ITE lidera un projecte per...

VER MÁS->
BlogCom
Al día

30/04/2024

La Fundación Biodiversidad llança una convocatòria de subvencions p...

VER MÁS->