El creixent protagonisme de l’economia circular en el sector financer, encara no és suficient, ni en volum de recursos ni en segmentació d’activitats clau que permeten desprendre’s d’un model de producció i consum lineal, segons l’informe ‘Innovació i finançament: els pilars per a la transformació circular’ del Grup d’Acció en Economia Circular de Forética.
Aquesta falta de finançament disponible és un dels factors que obstaculitzen la transició cap a un model econòmic en circular. Segons dades de l’OCDE, “moltes regions i ciutats s’enfronten a limitacions per a avançar cap a la circularitat, com la insuficiència de recursos financers (73%), els riscos financers (69%), la falta d’escala crítica per als negocis i les inversions (59%) o la falta de compromís del sector privat (43%)”.
“No obstant això, el context actual també ens mostra que el panorama financer vinculat amb l’economia circular està experimentant un important creixement en els últims anys, posicionant-se com un element fonamental en la transició cap a una economia més sostenible. De fet, des de principis de 2020, els actius gestionats a través de fons de capital de l’economia circular com a objectiu únic o parcial de la inversió, s’ha vist incrementat de 300 milions de dòlars a més de 2.000 milions de dòlars, és a dir, s’han multiplicat per sis, per la qual cosa el sector financer està començant a captar l’oportunitat derivada dels models de producció i consum sostenibles”, destaca el document.
Segons les dades recollides en aquest informe, els majors gestors d’actius del món, com BlackRock, Credit Suisse o Goldman Sachs, estan desenvolupant estratègies i vehicles de finançament d’empreses sostenibles o implicades en la implantació de l’economia circular.
De fet, existeixen cada vegada més instruments financers amb focus sostenible que tenen una rellevància clara per a accelerar l’economia circular. Entre ells, destaquen els principals són els bons verds; els bons de transició; préstecs i bonos vinculats a indicadors de sostenibilitat, i inversió amb criteris ASG.
Context normatiu i empresarial favorable
L’estudi destaca que “un de les grans fites que han tingut lloc recentment, i que ajudarà a entendre com i amb quant estem finançant el desenvolupament sostenible és la taxonomia europea, un dels elements fonamentals del Pla d’Acció de Finances Sostenibles de la Comissió Europea, l’objectiu de la qual és establir un marc comú que promoga la inversió sostenible i determine quines activitats econòmiques poden qualificar-se com a sostenibles”.
“La taxonomia desenvolupa la dimensió ambiental, amb sis objectius: mitigació del canvi climàtic, adaptació al canvi climàtic, ús sostenible i protecció dels recursos hídrics i marins, economia circular, prevenció i control de la contaminació i protecció dels ecosistemes i està en procés de desenvolupament de la dimensió social. Aquest marc permetrà comprendre com s’estan redirigint els fluxos de capital cap a un model més circular”, subratlla l’informe.
“No hi ha dubte que estem davant un moment molt rellevant, amb un màxim protagonisme de l’economia circular i un context que afavoreix l’impuls per a anar un pas més enllà, impuls que es veurà afavorit per palanques com la innovació o el finançament per a arribar a una ‘New Circular Normality. Les empreses líders, gràcies a la seua capacitat d’innovació, digitalització, el talent dels seus equips, i els alts estàndards de transparència i bon govern, es troben en una posició única per a contribuir al desenvolupament sostenible”, conclou l’informe del Grup d’Acció en Economia Circular de Forética.