<- blogcom
FECHA

04/11/2020

TEXTO DE

María Navarro, gerente de la ADCV.

COMPARTIR
<- blogcom
Disseny circular per a crear un nou sistema eficient, innovador, competitiu i sostenible

L’economia circular sorgeix com a resposta constructiva a l’insostenible sistema actual en què vivim. Dades com que enguany consumirem recursos equivalents a 1,7 planetes revelen el desequilibri entre demanda i capacitat provocat pel model lineal que ara predomina i que, inevitablement, desembocarà en el col·lapse del sistema.

En l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) portem des de 2017 apostant per la circularitat. Va ser en aqueix any quan vam tindre com a convidats en la 5a Trobada Nacional de Disseny, que organitzem a València, a responsables de la Fundació Ellen MacArthur, institució referent internacional en l’economia circular, perquè compartiren els seus coneixements alhora que estrényer llaços amb aquesta fundació.

Des de llavors, hem mantingut aquesta línia de treball, reforçada amb la col·laboració de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat Valenciana, per a fer costat a les empreses en la seua urgent transició a un model econòmic sostenible en circular. Entre les accions amb més impacte està el Fòrum Internacional d’Economia Circular i Disseny, que organitzem en 2019.

Segons l’informe de la Fundació Ellen MacArthur ‘Completing the Picture: How the Circular Economy Tackles Climate Change’ (2019), l’economia circular pot millorar la qualitat de l’aire, reduir la contaminació de l’aigua i protegir la biodiversitat. Els seus principis ofereixen a les empreses una sèrie d’oportunitats d’innovació que redueixen els costos de materials, augmenten l’ús d’actius i responen a les demandes canviants del client.

També s’afirma en aqueixa publicació que, encara que les energies renovables poden pal·liar el 55% de les emissions mundials de gasos d’efecte d’hivernacle, és indispensable una economia circular que ajude a transformar la forma en què dissenyem, produïm i usem els productes i serveis per a reduir la resta d’emissions (45%). Des de la perspectiva del disseny, la transformació cap a l’economia circular és una oportunitat per a innovar i repensar models de negoci, de vida, de relacions i millorar-los.

Empreses i administracions requereixen d’un canvi de rumb urgent cap a la sostenibilitat, que comporta assegurar-se de prendre les decisions adequades quan es vaja a desenvolupar qualsevol producte, servei o procés. Doncs bé, aqueixa fase clau de presa de decisions és la del disseny: és en aqueix moment quan es determina al voltant del 80% dels impactes ambientals.

El disseny circular permet crear productes duradors, que es puguen reparar fàcilment i ser reciclables. Assegurar l’aprofitament al màxim dels recursos, per exemple, recuperant parts que mantenen el seu valor, encara que el propi objecte que els contenia ja no siga útil. Potenciar la fabricació amb reciclats i la investigació de nous materials. També ajudar, a través de la comunicació efectiva, a aconseguir la conscienciació de la ciutadania cap a nous hàbits de consum responsable. O pautar models de negoci per a integrar l’economia circular en ells, abastant en aquest sentit la redefinició de serveis públics.

La circularitat proposa canviar la manera de generar riquesa, oferint solucions a grans reptes dels quals no podem escapar, només afrontar i superar. I en això de manejar dificultats i gestionar incerteses els professionals del disseny tenim experiència. La nostra formació, la nostra metodologia de treball, la transversalitat dels nostres àmbits d’aplicació i el maneig d’enfocaments estratègics ens permeten convertir els problemes en solucions i imaginar i crear futurs desitjables.

Com a professionals, estem llestos per a aportar pel canvi, però per a aconseguir-lo és necessària la implicació de governs, empreses i ciutadania. Volem que la Comunitat Valenciana avanç en el seu desenvolupament assegurant la sostenibilitat del planeta, per a això hem d’actuar ja mateix i redissenyar un nou sistema i hem de fer-ho treballant en aliança.

Això és el que ens ha motivat a la creació de EnCircular.és, plataforma col·laborativa en economia circular.

Des de la ADCV hem començat et sumes?

Últimas noticias

Ecosistema
BlogCom
Al día

15/10/2024

Què ha de tindre en compte un inversor per a integrar els valors de...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

25/09/2024

El MITECO obri el termini per a presentar contribucions al 'II Pla ...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

12/09/2024

El projecte 'European Circular Innovation Valley (ECIV)' arranca am...

VER MÁS->