<- blogcom
FECHA

04/11/2020

TEXTO DE

Andrés García Reche, vicepresidente ejecutivo de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI)

COMPARTIR
<- blogcom
L’economia circular, motor d’innovació transversal per a l’economia valenciana

La protecció del medi ambient, la reducció de residus i l’impuls de l’economia verda són tres dels principis rectors que defineixen les polítiques del Govern autonòmic, que estan plenament alineades, al seu torn, amb el canvi de paradigma econòmic que propugna la Comissió Europea d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establits en l’Agenda 2030.

Com a part de l’estratègia de la Generalitat per a la transformació del sistema productiu, la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha posat els seus recursos al servei d’aquests objectius, contribuint a configurar un nou model econòmic més intel·ligent, integrador i sostenible, en el qual s’aprofiten millor els recursos disponibles i es valoren les deixalles amb la finalitat de tendir, en última instància, cap al residu zero.

Aquest mandat polític ha sigut, a més, ratificat per la comunitat d’especialistes independents que assessora i guia les actuacions de la AVI. Així ho va considerar el Comité Estratègic d’Innovació (CEI), integrat per destacats representants de les esferes científiques, tecnològiques i de l’empresariat, quan el 9 de maig de 2018 va proposar la creació d’un grup de treball específic per a impulsar, de manera prioritària, el desenvolupament d’innovacions en l’àmbit de l’economia circular dirigides a millorar la competitivitat de les nostres empreses i reduir la seua petjada ecològica.

Precisament, el disseny s’erigeix en un dels factors clau per a implantar aquesta nova visió en les empreses, segons aquest grup d’especialistes, que incideix en què la incorporació de criteris de sostenibilitat des de la concepció del producte resulta decisiva per a disminuir l’impacte ambiental en les diferents fases del seu cicle de vida. Des de la seua concepció i producció fins a la seua eliminació definitiva. A aquest efecte, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) ha treballat en el desenvolupament d’una plataforma col·laborativa en economia circular.

Les conclusions d’aquest comité, i les d’uns altres que a priori no estan especialitzats en aquesta matèria, demostren que les oportunitats d’I+D+i en l’àmbit de l’economia circular presenten un caràcter transversal i s’estenen a pràcticament tots els sectors productius.

De fet, molts dels reptes i solucions proposades pels diferents equips multidisciplinaris, el desenvolupament dels quals la Agència prioritza després en la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, recauen sobre la indústria agroalimentària, la construcció, l’automoció i mobilitat o els béns de consum, tal com reflecteixen els següents exemples:

  • Edificis d’habitatge amb un consum energètic quasi nul
  • Producció de béns de consum més sostenibles.
  • Eficiència en la generació, emmagatzematge i gestió d’energies renovables
  • Valorització dels residus
  • Extensió dels usos de les aigües regenerades
  • Desenvolupament d’agricultura de precisió mitjançant tecnologies de predicció i control de la producció.

 

L’aposta de la AVI per a promoure el desenvolupament i incorporació d’innovacions en el camp de l’economia circular ha comptat fins hui amb un notable suport del sistema valencià d’innovació. La prova és que més del 30% del total de les sol·licituds d’ajuda registrades en la convocatòria de 2020 tractaven de resoldre reptes associats a la millora de la sostenibilitat, en els seus múltiples vessants.

El desenvolupament de processos més eficients per a la producció de bioplásticos, l’impuls de nous sistemes estandarditzats per a estendre l’autoconsum elèctric o l’avaluació de sistemes innovadors per a l’emmagatzematge d’energia basats en hidrogen són algunes de les iniciatives que s’estan recolzant des de la Agència, bé a través dels seus programes d’ajuda a la I+D+i o bé mitjançant els múltiples convenis que s’han subscrit amb centres d’excel·lència investigadora per a impulsar la innovació orientada a les empreses.

Considerada com una de les seues principals línies d’acció, la Agència continuarà activant incentius de diferent tipus que afavorisquen el trànsit des d’una economia lineal a una altra circular a través del desenvolupament de solucions d’I+D+i. Una labor per a la qual compta amb l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana com a aliada per a difondre entre els professionals i empreses les virtuts d’una transformació que modificarà els actuals models de negoci i es convertirà en una nova font d’ocupació.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->