<- blogcom
FECHA

27/05/2024

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
Transició sostenible: El Consell Europeu aprova el Reglament sobre Disseny Ecològic aplicable a tots els productes

El Consell ha adoptat hui el Reglament sobre disseny ecològic, que estableix requisits per als productes sostenibles. El Reglament substitueix a l’actual Directiva sobre disseny ecològic i amplia el seu àmbit d’aplicació, més enllà dels productes energètics, a tota mena de béns comercialitzats a la UE. Es tracta de l’últim pas del procediment de presa de decisions.

El reglament afecta a tota mena de productes, amb poques excepcions (per exemple, automòbils o productes relacionats amb la defensa i la seguretat). El nou Reglament introdueix nous requisits, com la durabilitat, reutilització, millora i reparació dels productes, normes sobre la presència de substàncies que impedeixen la circularitat, l’eficiència energètica i dels recursos, el contingut reciclat, la refabricació i el reciclatge, les petjades de carboni i mediambiental i requisits d’informació, inclòs un passaport digital de producte.

La Comissió estarà facultada per a establir requisits de disseny ecològic mitjançant actes delegats i la indústria disposarà de 18 mesos per a complir-los.

Incentius a la contractació pública

Els criteris de disseny ecològic seran aplicables en la contractació pública per a incentivar la compra pública de productes ecològics. El nou reglament introdueix una prohibició directa de la destrucció de tèxtils i calçat no venuts (les PIME quedaran temporalment excloses) i faculta a la Comissió per a introduir prohibicions similars per a altres productes en el futur. El Reglament de disseny ecològic s’adaptarà a la Llei de Serveis Digitals pel que fa als productes venuts en línia.

Després de l’aprovació del Consell en el dia de hui, l’acte legislatiu ha sigut adoptat. Després de ser signat pel President del Parlament Europeu i el President del Consell, el Reglament es publicarà en el Diari Oficial de la Unió Europea i entrarà en vigor el vinté endemà de la seua publicació. Serà aplicable a partir de 24 mesos després de l’entrada en vigor.

L’actual Directiva 2009/125/CE sobre disseny ecològic va establir requisits d’eficiència energètica per a 31 grups de productes. Segons els càlculs de la Comissió, gràcies a ella s’han estalviat 120 000 milions d’euros en despesa energètica i s’ha reduït en un 10% el consum anual d’energia dels productes inclosos en el seu àmbit d’aplicació.

El nou Reglament va ser proposat per la Comissió el 30 de març de 2022. El Consell va adoptar la seua orientació general el 23 de maig de 2023 i va aconseguir un acord provisional amb el Parlament el 4 de desembre de 2023.

TEXT COMPLET DEL REGLAMENT, ACÍ.

 

 

Últimas noticias

Ecosistema
BlogCom

17/05/2024

Innovació en la Comunitat Valenciana: El ITE lidera un projecte per...

VER MÁS->
BlogCom
Al día

30/04/2024

La Fundación Biodiversidad llança una convocatòria de subvencions p...

VER MÁS->
BlogCom
Al día

15/04/2024

EnCircular, col·laboradora de la jornada 'Economia Circular a la Co...

VER MÁS->