La taxa d’ús circular de materials a Espanya “és molt modesta i, fins i tot, ha empitjorat amb el pas del temps, en reduir-se 3,3 punts percentuals des del 10,4% de 2010 fins al 7,1% de 2022”, segons l’últim informe ‘Essencials’ de la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE).
“Per a poder aprofitar el potencial de l’economia circular es necessiten més inversions en I+D, ecodisseny i ecoinnovació, que permeten reaprofitar els materials en els processos productius evitant l’extracció de noves matèries primeres, així com la col·laboració de tots els agents públics i privats, i dels propis consumidors, que també han d’apostar per aquest nou model de producció i consum”, detalla l’informe.
Les taxes de reciclatge espanyoles són encara molt reduïdes, ja que només es recupera el 48% del total de residus, enfront de la mitjana de l’EU-27 que aconsegueix el 58%. “El nostre país té encara molt camí per recórrer, perquè s’estan desaprofitant recursos en un context en el qual les matèries primeres són cada vegada més escasses i cares”, s’adverteix en el document.
A Espanya, les activitats relacionades amb el reciclatge i la recuperació de materials suposen un 1,9% del PIB, un percentatge inferior a la mitjana europea (2,1%), encara que per damunt del pes que representen en països com França o Països Baixos. En termes d’ocupació, el seu pes és una mica més alt a Espanya (2,3%), enfront de la mitjana de 2,1% de la UE. Aquests resultats poden sorprendre tenint en compte les nostres menors taxes de reciclatge.