<- blogcom
FECHA

12/02/2021

TEXTO DE

Olivia Fontanillo. EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
El ‘Circularity Gap Report 2021’ dissenya un full de ruta per a evitar el “col·lapse climàtic”

La forma en què actuem en la dècada vinent determinarà el futur de la humanitat en el planeta: només el 8,6% de l’economia mundial és circular i aquest percentatge deuria, almenys, duplicar-se, fins al 17%, si el món vol evitar el col·lapse climàtic. Així de directa i contundent és la conclusió que llança l’estudi ‘Circularity Gap Report 2021’, elaborat per Circle Economy*. Aquest document va ser una de les eines de treball en la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial, que es va celebrar del 25 al 29 de gener, en format virtual, amb 1.507 assistents situats en els nivells més alts de lideratge, en els àmbits públic i privat.

La necessitat d’actuar, i de fer-ho amb urgència, queda patent en l’evolució de l’indicador de circularitat -que recull quina quantitat dels materials que utilitzem tornen a integrar-se en el cicle productiu en finalitzar la seua vida útil-. Malgrat els compromisos globals i de la creixent conscienciació per part dels agents, la taxa de circularitat està empitjorant: ha passat del 9,1% en l’exercici 2018, al 8,6% actual, la qual cosa obliga a revisar estratègies i definir línies d’acció clares i contundents.

De fet, els experts de Circle Economy fan un pas més enllà de l’anàlisi de la situació i plantegen un full de ruta, amb 21 solucions o línies d’acció circulars, amb les quals estima que es podria aconseguir: duplicar la taxa de circularitat actual; reduir un 28% l’ús de matèries primeres -el món consumeix 100.000 milions de tones de materials a l’any-, i, gràcies a aquests dos primers punts, eliminar un 39% del total de les emissions mundials i evitar els efectes d’un increment en la temperatura global superior als 2 graus, inevitable si es manté el ritme actual de progressió.

El document apunta que el 70% de totes les emissions a l’atmosfera està vinculat a la forma en què manegem, fem ús dels materials, i fabriquem béns destinats a cobrir les necessitats d’alimentació, mobilitat i habitatge. Del volum actual d’emissions, “al voltant de 22.800 milions de tones (Gt) associades a la creació de nous productes a partir de materials verges poden eliminar-se aplicant estratègies circulars que reduïsquen dràsticament la quantitat de minerals, combustibles fòssils, metalls i biomassa que consumeix l’economia mundial”.

Tot això ha de repensar-se, i pot aconseguir-se a través del disseny com a mitjà per a implementar aqueixes estratègies. Els experts no tenen dubtes: només aplicant-les es podria aconseguir l’objectiu de mantindre per davall dels 2 graus el calfament mundial, compromís global recollit en l’Acord de París.

L’impuls dels plans de reconstrucció

Les polítiques i plans de reconstrucció econòmica després de l’impacte de la pandèmia obrin una oportunitat per a abordar la transformació definitiva cap a models de producció i consum en circular. “Els governs estan prenent grans decisions que determinaran el nostre futur climàtic. Estan gastant milers de milions per a estimular les seues economies després de la pandèmia de Covid i s’han compromés a reforçar els seus compromisos climàtics abans de la Cimera del Clima de Glasgow -que se celebrarà al novembre de 2021-. Les estratègies d’economia circular són la clau per a un futur eficient en recursos, baix en carboni i inclusiu”, afirma Martijn Lopes Cardozo, CEO de Circle Economy.

L’estudi analitza diversos escenaris, en funció del grau de desenvolupament de l’economia de les diferents regions, que divideix en tres categories diferents. Els països de la Unió Europea estan inclosos en la denominada “shift”, els de major renda, al costat dels Estats Units i el Japó. Malgrat “albergar una minoria de la població mundial (el 16%), consumeixen el 31% dels recursos i generen el 43% de les emissions. Per habitant, són els majors consumidors de tots els grups de recursos; la seua extracció de combustibles fòssils és relativament alta, igual que la seua participació en el comerç mundial”.

Entre les àrees prioritàries d’acció per a aquest grup de països de major renda, Circle Economy destaca:

–Reduir el consum de productes animals i el desaprofitament d’aliments.

–Prolongar la vida útil dels edificis i les infraestructures mitjançant la seua renovació, mesures d’eficiència i reutilització dels materials de construcció.

–Prolongar la vida útil dels vehicles, canviant a models d’ús compartit, i utilitzar les tecnologies digitals per a reduir la necessitat de desplaçaments físics.

–Garantir que els residus es valoren adequadament per a maximitzar el seu potencial de reutilització.

Coalició per a l’acció

“L’informe sobre la bretxa de la circularitat no sols ofereix un sobri advertiment sobre el perill de la inacció climàtica, sinó també un mapa clar per a avançar. És necessari un esforç de col·laboració entre els governs, les empreses i la societat civil per a ampliar l’economia circular i reduir les emissions. Només a través de la inversió col·lectiva i el compromís amb les pràctiques circulars podrem donar forma a un futur més sostenible i resistent”, va subratllar Børge Brende, president del Fòrum Econòmic Mundial.

En aquesta línia, el ‘Circularity Gap Report 2021’ insta a “construir una coalició per a l’acció que siga diversa i inclusiva; integrar els plans per a aprofitar l’economia circular en els compromisos climàtics nacionals, i crear un entorn propici per a facilitar la transició circular”, actuant enfront de possibles “fallades del mercat i normatius” que impedeixen el pas definitiu cap a una economia en circular.

*Circle Economy és una organització amb seu a Amsterdam que treballa per a accelerar la transició cap a una economia circular. La seua missió és connectar i empoderar a una comunitat global en les empreses, les ciutats i els governs per a crear les condicions per a la transformació sistèmica. Considera que el coneixement i les dades permeten aquesta transformació. Per això, elabora des de 2017, el ‘Circularity Gap Report’, un mesurament de referència global de l’estat circular del nostre món, que proporciona a les parts interessades clau les dades necessàries per a avançar cap a la circularitat.

Accés a l’informe complet: ‘Circularity Gap Report 2021’

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->