<- blogcom
FECHA

08/01/2024

TEXTO DE

EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
Europa revisa el marc de l’economia circular, posant el focus en prevenció i en ecodisseny, segons l’IV informe de Cotec

“El marc comunitari de l’economia circular està canviant el pas, des d’una política fonamentalment centrada en la gestió del residu, a un nou enfocament de gestió de recursos, focalitzat en la prevenció i l’ecodisseny de productes” Aquesta és una de les principals conclusions del ‘IV Informe Cotec d’Economia Circular’.

“Un informe especial del Tribunal de Comptes Europeu de 2023 ha posat de manifest que els Estats membres en la primera fase de transició circular han invertit principalment en la gestió de residus, en detriment del disseny circular o els processos de producció sostenibles, a pesar que el disseny d’un producte determina al voltant del 80% del seu impacte ambiental. No obstant això, en una segona fase, sembla haver-hi un canvi de tendència, en tant que s’està posant més èmfasi en els aspectes sobre innovació de l’economia circular en la programació del període 2021-2027, amb la finalitat de dirigir el finançament de manera efectiva a inversions centrades en el disseny circular de productes i processos de producció”, detalla el document.

En aquest sentit, esmenta, com a exemple d’aquest canvi, les propostes de reglaments de disseny de productes sostenibles en el mercat de la UE i de productes de la construcció”.

Transició lenta i lluny dels objectius

L’informe de Cotec reflecteix que, “en general, el ritme de progrés europeu cap a la transició circular és lent, fins i tot considerant els majors esforços realitzats en legislació, finançament, investigació i avaluació, que s’han reforçat àmpliament des de 2020”.

 

 

En el cas concret d’Espanya, “els resultats obtinguts fins al moment no apunten bons senyals per a complir els objectius establits actualment i a més llarg termini”.

En el cas de les taxes de reciclatge de residus municipals, que haurien d’haver aconseguit el 50% en 2020 per a complir els objectius europeus, “continuen estant molt per davall d’aquesta meta, el 37%, i són també molt inferiors a les taxes reeixides pels països europeus situats en l’avantguarda circular, la qual cosa presenta un panorama complicat per a aconseguir els nous objectius de reciclatge per a 2025 i de residus depositats en abocador per a l’any 2035”.

 

 

“S’observa que els plans circulars de les ciutats espanyoles se cenyeixen especialment a la gestió dels residus i el cicle urbà de l’aigua, encara que cada vegada hi ha més exemples d’urbs que van incorporant altres visions com la promoció de la reutilització, la creació de clústers públic-privats per a integrar a les empreses en aspectes com l’ecodisseny o la reciclabilitat dels productes que fabriquen i comercialitzen, criteris de compra pública sostenible o espais ciutadans per a l’intercanvi i la reparació”, subratlla.

 

Empoderant als consumidors

La UE també posa l’accent en els consumidors, amb la seua proposta de directives sobre apoderament i capacitació. “Pretén combatre l’estesa pràctica del greenwashing o «blanqueig ecològic», garantir la informació als consumidors sobre durabilitat i reparabilidad dels productes, o prohibir pràctiques comercials que traslladen informació incompleta, vaga o no fiable als consumidors”, detalla l’estudi.

Afig que “la proposta de directiva sobre les «reclamacions mediambientals» preveu igualment mesures dirigides al fet que els consumidors reben informació fiable, comparable i verificable. Amb aquestes iniciatives es pretén implicar els consumidors en la transició cap a una producció ecològica, proporcionant-los instruments pràctics per a fomentar la venda de productes verds o amb vertaderes virtualitats de protecció ambiental”.

ACCÉS al ‘IV Informe Cotec d’Economia Circular’, complet, ací.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->