<- blogcom
FECHA

30/12/2020

TEXTO DE

Olivia Fontanillo. EnCircular

COMPARTIR
<- blogcom
Uncategorized
‘On circular’: Construint ciutats circulars

Circle Economy és una organització sense ànim de lucre holandesa, referent a Europa en l’àmbit de l’economia circular. Està orientada a empoderar a ciutats i organitzacions per a crear les condicions necessàries per a implantar-la i aconseguir una transformació sistèmica. Compta amb uns 50 experts, de 25 nacionalitats, que treballen al costat d’empreses, administracions locals i governs per a identificar oportunitats, generar solucions pràctiques i escalables i convertir-les en realitat, ajudant a la transició cap a l’economia en circular. Jordi Pascual, Programme & Business Development Manager and Global Alliances at Circle Economy, va intervindre en la primera de les sessions de ‘Economia EnCircular Open Week’*.

En la nostra societat, extraiem materials, fabriquem productes, alguns es queden en estoc durant un temps, després es transformen en residus i els rebutgem. Aquest procés suposa que estem perdent un valor molt important, en comptes de reintroduir-lo en el sistema. Enfront d’això, l’economia circular permet que els materials i recursos siguen utilitzats durant el major temps possible i retindre el seu valor residual.

Actualment, en el nostre planeta només un 8,6% dels materials i recursos tornen al sistema una vegada han arribat al final de la seua vida útil. Existeix un 91,4% de treball per fer per a tancar aqueix gap, aqueixa bretxa.

 

En Circle Economy donem suport als agents implicats en la transició cap a una economia en circular; la nostra missió és accelerar aqueixa transició, basant-nos en evidències (anàlisis) i a través de solucions pràctiques i escalables. L’objectiu és empoderar a una comunitat global, de governs, nacions, ciutats i empreses, amb l’intercanvi de coneixement, la creació d’eines (principalment digitals) i la investigació, amb l’objectiu d’aconseguir una transformació sistèmica.

Per a aconseguir aquest canvi, ens recolzem en un marc teòric basat en set pilars:

1-Prioritzar els recursos regeneratius

2-Preservar i estendre la vida de materials i productes que ja existeixen

3-Usar els residus com a recursos

4-Nous models de negoci

5-Col·laboració entre agents

6-Tecnologies digitals

Per què les ciutats són tan importants?

Segons un estudi de Global McKinsey, en 2025, les 600 principals ciutats reuniran a quasi el 25% de la població i el 60% del PIB mundial. Actualment, ja tenen 1.500 milions de persones, que produeixen més de la meitat del PIB mundial.

El 50% de la població viu en zones urbanes i 2/3 de l’energia i un 60% dels recursos es consumeix a les ciutats. És un punt de consum de recursos, d’activitats socials i econòmiques concentrades. Per això, es pot generar impacte de forma més ràpida. El futur passa per les ciutats.

El potencial de les ciutats circulars és enorme. Arran del coronavirus, es parla molt de la resiliència que l’economia circular pot portar: creació de valor, d’ocupació, millora del medi ambient, reducció de l’ús de recursos, de matèries primeres, d’emissions…

La Unió Europea ha calculat que l’impacte de l’economia circular a Europa pot propiciar la creació de 700.000 noves ocupacions i la generació de 1,8 trilions de benefici econòmic total fins a 2030.

Quines són les barreres que existeixen? Un informe de l’OCDE, de 2020, identifica barreres i reptes de les ciutats davant aquesta transició. Principalment, es destaca: la regulació (els materials són considerats com a residus i no com a recursos); la distància i falta de comunicació entre agents, sense una perspectiva comuna (el que fa difícil el canvi sistèmic); la cultura, la mentalitat (ha de canviar, tant en el sector públic com el privat), i la falta de pressupost per a realitzar inversions (que podria solucionar-se donant-li més importància a nivell polític i en plans estratègics de les empreses).

Com es pot accelerar el canvi a les ciutats? Circle Cities Scan

El ‘Circle Cities Scan’ de Circle Economy planteja un camí, una visió cap a l’economia circular, a través de la innovació, orientat a l’acció i la practicitat.

Es basa en la co-creació, en un procés participatiu. Cal generar un entorn de col·laboració per a definir solucions pràctiques i escalables. Quan anem a una ciutat, aportem evidències i intentem reunir els actors clau per a prendre decisions: experts, investigadors, sector públic i sector privat. Que es prenguen decisions que tinguen sentit en l’àmbit local i siguen implementables. Si no, es quedaran en la teoria.

L’equip de disseny té un rol clau. Ajuda a traduir dades en decisions. Amb disseny i comunicació es poden traduir dades i informació molt complexos en missatges comprensibles, que puguen ser assumits per qualsevol persona.

El ‘Circle Cities Scan’ té quatre fases: anàlisi socioeconòmica; anàlisi del flux de materials; definició d’estratègies circulars, i pla d’acció per a implementar projectes pilot.

Sobre la base de la informació recollida en les dues primeres fases, procedim a identificar les estratègies d’economia circular que poden tindre millors resultats i ajudar a millorar el sistema. Poden desenvolupar-se a través d’innovació empresarial, però, també, a través del sector públic, amb instruments que tenen a la seua disposició les ciutats. Per exemple, la contractació pública i la legislació són eines essencials.

En la fase quatre, es dissenyen plans d’acció. Com implementar i escalar l’economia circular a la ciutat. Elaborem el Circular Business Canvas. Identifiquem tots els actors necessaris per a desenvolupar un projecte pilot, les activitats necessàries i com es relacionen entre elles. Elaborem un pla estratègic per a desenvolupar l’economia circular a la ciutat.

L’única manera d’escalar el nostre impacte és a través d’eines digitals. Digitalitzar els projectes permet ajudar a altres ciutats en la seua transició cap a l’economia circular aportant evidències, casos d’estudi i experiències d’èxit.

L’eina compta ja amb més de 3.000 casos d’estudi i exemples que poden ser útils per a les ciutats. És d’accés lliure.

Amb la situació de crisi sanitària i econòmica que estem vivint, hi ha encara més urgència per a treballar en aquesta direcció.

*La primera edició de ‘Economia EnCircular Open Week’ es va celebrar del 10 al 13 de novembre, a València. La trobada, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), amb suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), va reunir experts nacionals i internacionals i empreses que estan integrant models de negoci, estratègies i solucions basades en l’economia en circular. Pots accedir a totes les presentacions i entrevistes clicant ací.

Últimas noticias

BlogCom
Al día

04/03/2024

El MITECO concede 165,5 millones a 102 proyectos para impulsar la e...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom

24/02/2024

La nova 'NEB Toolbox' reuneix eines per a planificar i dissenyar pr...

VER MÁS->
Ecosistema
BlogCom
Al día

22/02/2024

La taxa de circularitat a Espanya cau del 10,4% al 7,1% en 12 anys

VER MÁS->